2020-08-29
鱼肉高蛋白质又低卡,常常系我嘅减肥战友!😝 最近炮台山开咗间主打鱼品轻食嘅小店「鱼事者」!可以试匀多款由鱼肉打造嘅创意料理!价钱仲要劲亲民!简直系一众fish lover嘅福音!😍👩🏻🍳呢度嘅鱼品轻食,主要以港式风味为基础,再加入车仔面、街头小食及西式Fusion菜等元素,令大家有亲切感得嚟又不失惊喜。▲老板Hyvan因爱食鱼,所以决心开一间主卖鱼品嘅店子。造访当日,店家仍在试业中,老板Hyvan亦刚好在场~然后我当然借啲2同佢吹下水!估唔到呢位咁后生嘅老板,原来自小对鱼品已深深著迷!成日鱼蛋当正餐咁食!后来,佢去咗美国留学,因为太耐无食到高质鱼品,所以萌生想将来开鱼肉食店嘅谂法。「自己开档,想几时食鱼蛋都得啦!」基于呢个理由,就联同Partner开咗鱼事者。😝不过,鱼事者卖嘅轻食当然唔系传统嘅鱼蛋粉,而系利用鱼肉,制作唔同嘅Fusion料理~老板Hyvan及佢嘅厨师团队,每日会系渔市场入货,以多款新鲜海鱼打造菜肴,好似䲞鱼、九棍、红衫、门鳝及剥皮大眼鱼等等。因深海鱼运动量大、深海又压力大,肉质份外扎实,所以做出嚟嘅鱼品,更具「白」、「弹」、「鲜」三大美味元素。(由于试咗好
(由于试咗好多款食物,今次同样地简介几款我最推荐嘅菜式。)
Guacamole 系墨西哥嘅美食,店家就将Guacamole中嘅薯片转为炸鱼皮!虽然邪恶咗,但美味度亦大大升级!😍鱼皮更脆薄,油脂更丰盛,带有浓浓鱼开,要加上清爽嘅牛油果莎莎酱,真系超开胃!推荐!
猪肉做嘅热狗常常食,但用鱼肉整热狗都系第一次试!咬开时鱼肉劲弹牙,芥末酱又劲惹味,连同香脆嘅「鱼粒莎莎(炸鱼肉粒)」及烟肉一齐食,口感好丰富。
呢款小食完全无薯仔成份,入面嘅条状物由深海鱼肉制成。老板话每条「薯条」约7cm长,因呢个长度可令人有咬口,又不于觉得腻。另外,呢度小菜可以拣松露酱及双子酱(明太子+蟹子),边食边沾酱,成件事几正。
呢款鱼面捞真心好正,添加花椒及辣油加驰,麻辣又惹味。令我惊喜系个鱼面,我第一次食到咁幼嘅鱼面(同意粉差不多粗),弹牙得嚟鱼鲜味浓!加上拌碟嘅鸭丝、葱丝、辣椒丝及青瓜丝,有啲北京填鸭feel,但味道又意外地衬,非常抵赞!
唔食得辣,可以拣呢款清汤鱼面。呢款小食最得意系上面有4片分别由牛肉及鱼肉做成嘅火腿!我都系第一次试到用呢2种肉做嘅火腿!好特别!至于味道,我觉得牛火腿就同普通火腿差不多;鱼火腿就好弹牙,似易咬版嘅墨鱼肉,同埋鱼鲜味浓啲,不错。
第一次食鱼面捞,味道比想像中正!虾头油好鲜甜,微辣口感,再加青拧汁,有啲似泰式炒金边粉嘅味,只是金边粉换成了鱼面。不过,个人觉得鱼面弹牙又粗身,口感更好!至于炸虾球就正常发挥,略嫌炸皮有啲厚。
呢款汤面,上面嘅鱼型鱼蛋,同我哋食开嘅炸鱼蛋差唔多,但佢夹心系芝士,味道好Creamy,几好。至于巨型鱼蛋,感觉同长洲巨型鱼蛋味道一样,但个肉质更实净,整体味道都几好。
呢3款多士上,分别有鱼、虾及墨鱼口味,炸得好香口,边食边点黑松露酱,成件事邪恶爆灯!其中,我最爱墨鱼多士,鱼滑好弹牙,口感好好。 ▲补充返鱼事者嘅门面,其实就咁打卡都唔错。 ▲店内最抢眼莫过于系呢个鱼袋霓虹灯。 ▲店子不大,但坐得几舒服。 ▲呢个几何图案地版,同埋格子墙,细节满满~ ▲店家用QR Code点餐,order完就去柜台比钱,都几先进。 ▲连饮品都用啤酒机储存,确保出嚟嘅饮品唔洗落冰都够福! ▲唔好以为轻食即要配可乐咁无益!呢度特饮品主要以梳肝花茶系列为主,解腻排毒一流!