2023-10-27 126 浏览
大围美林邨早前重新装修过,由以前既冬菇亭变左而家既粉红色小屋。餐厅以粉红主题布置,充满少女心,亦十分适合打卡。座位宽阔,全部都系卡位黎,舒适得黎亦有足够私人空间。餐应除左定食,晚市仲有烧肉放题,我地今次试左<竹の放题>,食物款式非常多(70品),仲要好高质,性价比一流。除咗<梅の放题>嘅食物之外,竹既肉类额外有澳洲和牛肩胛、赤身、安格斯胸腹同日本豚肉眼。澳洲和牛油脂分布平均,肉质鲜嫩。更冇日本和牛食落咁腻,反而牛味香浓,入口即溶。肉无腌,可以自己加盐、七味粉等调味。但我偏爱原汁原味,直接烧,再沾少量酱汁吊味,更食得出牛肉既鲜味。而海鲜类有牛油带子、味醂鱼干、盐烧虎虾、壶渍鱿鱼须头等等,全部质素都唔错。带子好香牛油味,虎虾爽口弹牙,鱿鱼须腌得好入味。熟食方面亦有好多选择,炸物有多春鱼、牡蛎、大虾等等,炸粉唔会太多好香脆,食多两件都唔会滞。寿喜烧系用日本 A4 和牛,牛肉味浓郁,口感嫩滑软腍。配菜亦好足料,有冬菇、豆腐及娃娃菜等,吸埋香甜浓郁既汤底食落好鲜甜。惊唔够饱仲有沙律、冷面同紫菜饭。饮品柜除左汽水仲有自家制饮品: 菊花普洱、凤梨乌龙同洛神花,好健康解
饮品柜除左汽水仲有自家制饮品: 菊花普洱、凤梨乌龙同洛神花,好健康解腻,加$20仲可以啤酒任饮。至于甜品亦有自家制布丁、啫喱同紫米露,要每样都试晒既话真系要黎多两次先得。