2024-08-22 456 浏览
作为喺观塘返工嘅,自认观塘嘅美食都已经搜罗得七七八八,但系竟然比我遗漏咗呢一间超级宝藏嘅餐厅!里面嘅食物真系好出色,而且价钱相宜,好后悔而家先知道佢嘅存在🥹香蒜竹炭豆腐呢个系佢哋嘅招牌,我哋当然唔可以错过啦!真系唔试,唔知一试吓一跳!佢外皮超级酥脆,里面嘅豆腐超级嫩滑,呢种外脆内软嘅口感,真系一试难忘!陈醋猪手睇个样平平无奇,实质暗藏玄机!猪手比老陈醋浸到好入味,酸酸甜甜嘅陈醋汁令到猪手唔会太过滞!而且猪手「动L动L」咁,超好味!卤水双拼我哋拣咗鹅片同埋五香牛𦟌卤味双拼,里面仲有豆腐添!每一味食材都卤得好入味!鹅片肉质嫩,五香牛𦟌烟靭有咬口,豆腐入口即化!好正!大澳虾干芥兰煲呢个亦都系好有镬气嘅煲仔菜,佢哋好足料,用嘅系好大条嘅大澳虾干,芥兰都难得好幼嫩,个菜好惹味!最贴心嘅系佢哋仲会可以帮客人调整味道,例如唔钟意食重口味可以叫佢减盐,服务态度满分!蚝仔粥蚝仔粥里面都好多料,大家睇图都知道蚝仔有好多只!而且粥底软绵细滑!腐竹糖水本身谂住求其拣个糖水试吓,但系呢一个系我食过最好食嘅腐竹糖水!因为佢有好浓好香嘅腐竹味,里面亦都加咗好多莲子,每一啖都好丰富!差啲俾我错过呢一间咁高质嘅观塘潮州

香蒜竹炭豆腐

陈醋猪手

卤水双拼

大澳虾干芥兰煲

蚝仔粥

腐竹糖水

差啲俾我错过呢一间咁高质嘅观塘潮州菜!好彩最后都比我发现!下次一定叫埋屋企亲戚朋友过嚟帮衬!