2024-10-15
观塘成业街开左间隐世蛋糕店叫AMONA,主打健康又好食既蛋糕。今次我特登过黎试试佢地嘅招牌蛋糕:6" Pandan x Gula Melaka x Shredded Coconut。一攞到上手,仲以为佢系巨大化嘅泰式椰汁糕。个蛋糕外型相当好睇,外层系用新鲜嘅班兰叶包住,唔单止增加左视觉上嘅吸引力,仲有阵阵嘅自然班兰香气。呢款蛋糕的特色在于佢层次分明,最上层系椰子忌廉,食落有少少咸香椰子味🥥,唔会好腻,蛋糕层系轻盈柔软既班兰味戚风蛋糕,配搭上清香的班兰椰子斑斓酱,口感同味道都一流,底部仲夹著马六甲焦糖椰丝,咬落去嘅瞬间,香甜的椰子味道令人惊喜,成个蛋糕嘅口感十分丰富。我同我啲朋友share果阵,个个都话个蛋糕同平时食嘅无得比!呢一间蛋糕店每一个蛋糕都系每日新鲜制作,完全不添加防腐剂,主打无麸质及纯素低糖蛋糕,吃得安心又无负担,对于想要享受甜品但又担心热量嘅朋友黎讲,AMONA绝对系个好选择。