《川婆婆 - 观塘》熟悉观塘既人都知道,喺工厦区果边其实有好多唔错既cafe同餐厅,不过要讲到价廉物美的话,非东广场同观塘广场莫属🤭我就最常去果边买格饼同牛腩米😉其实有间川菜馆一直都几想试,之前行过门口见到佢主打水煮肥肠、酸菜鱼等菜式,呢啲菜式一般都要几个人share先可以食到,但呢度就有一人份比大家选择,咁就算lunch time 都可以一人自私食啦😉今次过黎接我姑姐收工顺便食饭,姑姐又系好喜欢食川菜的,顺理成章就黎试下呢间餐厅既水准啦💁🏻‍♀️凉拌鱼皮 $38鱼皮爽口弹牙,个凉拌汁入面有醋、辣油、芫荽、香葱调配,酸酸辣辣咁好开胃,一份都有几多片鱼皮架,餐厅切得都算大件,令到个口感更改扎实,同埋我觉得佢垫底既青瓜点满左凉拌汁后都好好味,又系另一种口感💁🏻‍♀️水煮肥肠鱼片 $88由于我真系好想试佢个肥肠,但佢个鱼片又好似好signature 咁好吸引🤭所以唔好拣,两样要晒😎我就叫左个水煮肥肠鱼片餐试下,佢入面已经有寛粉、芽菜、豆皮、海带等配菜,基本上一定够食,如果惊唔够饱仲可以加钱要白饭又或者加底添😉佢个鱼片切得薄身,食落软滑吸汤👍🏻最紧要系无骨丫嘛,啖啖肉好正😋而且份量真心多,肥肠处理
《川婆婆 - 观塘》

💁🏻‍♀️凉拌鱼皮 $38

💁🏻‍♀️水煮肥肠鱼片 $88

由于我真系好想试佢个肥肠,但佢个鱼片又好似好signature 咁好吸引🤭所以唔好拣,两样要晒😎我就叫左个水煮肥肠鱼片餐试下,佢入面已经有寛粉、芽菜、豆皮、海带等配菜,基本上一定够食,如果惊唔够饱仲可以加钱要白饭又或者加底添😉佢个鱼片切得薄身,食落软滑吸汤👍🏻最紧要系无骨丫嘛,啖啖肉好正😋而且份量真心多,肥肠处理得几好无怪味,咬落油份充足好香口,浸左水煮汤后更加惹味

💁🏻‍♀️酸菜鱼 $68

酸菜鱼入面同样已经有齐配菜,同样可以按照自己食辣既程度叫小、中、大辣,我地第一次食所以小试佢个小辣就够啦😎惊自己太不自量力🤣个人觉得呢度既小辣唔算太辣,大约x仔既五小辣左右啦,鱼块同样都份量十足,个汤底微微带酸又系好开胃,另外个酸菜都系几好食的,基本上菜叶都比我清晒咁滞😜

💁🏻‍♀️西柚茉莉花梳打水 $12

佢呢度既特饮平均都系$10-12蚊左右,抵过饮汽水呀😌西柚茉莉花梳打水叫少甜的话味道刚刚好,唔会太腻太黏喉,饮落清新有西柚肉喺度,解辣一流

💁🏻‍♀️荔枝茉莉花茶 $10
而另一款饮品姑姐就拣左花茶,茶有助中和食左咁多辣野既油腻感,带点微微既荔枝味,清清甜甜易入口,$10真系抵呀

总括嚟讲,呢间位于观塘广场嘅餐厅我之后都应该会再嚟试食其他嘢,以佢呢个价钱食到咁嘅质素咁嘅份量绝对超值,我个人特别推介佢嘅鱼片同埋肥肠,佢个鱼片唔系好有咬感爽脆𠮶种,反而系好滑溜𠮶一只,系我钟意食嘅口感👍🏻以后喺观塘自己一个人都可以独食酸菜鱼啦
2023-08-08
  • 水煮肥肠鱼片