2022-11-20
豪隍点心工房地址: 观塘敬业街65-67号敬运工业大厦1楼A室#yauyau_观塘呢间餐厅终于开咗gulu大家以后可以唔使嚟到门口先攞飞,喺电话揿个掣就可以遥距攞飞,唔使再留喺楼梯度等啦。🫑🍆尖椒让茄子 $32佢嘅鱼肉肉质弹牙,里面仲有啲葱花陈皮令到煎完之后唔会太油腻,仲有阵阵陈皮香,佢上面嘅辣油用咗啲辣椒碎嚟整,有浸天然辣椒香气,佢嘅青椒同茄子唔会过熟,食落去青椒依然脆卜卜里面嘅辣椒籽唔会刮走晒,够哂辣呀。茄子皮唔会太硬,里面嘅茄子肉好啱点埋剩低酱汁,一嚟就食呢个非常开胃。🫔🫔上汤鲜竹卷 $24鲜竹卷嘅腐皮份量都几多,腐皮食落去可以食埋佢上汤嘅滋味,而且佢嘅馅料唔会摆太多菜喺里面,会有啲肉同啲蔬菜食落去唔会好散又沙,食落可以好弹牙,油香十足。🍰🍰姜汁千层糕 $24姜汁味好浓,食落有啲痴牙,非常有咬口而且姜汁同埋佢嘅甜度比例好好,唔会死甜盖过姜汁味。🍱🍱点心拼盘 $50佢有虾饺粉果叉烧包奶黄包。呢度点心可能冇咁精致,但系佢嘅馅料非常多,啲虾系可以塞爆成粒虾饺。粉果我最钟意佢多花生,好爽口。叉烧包同奶皇包就普普通通啦。叉烧包佢嘅馅系用瘦嘅叉烧唔会用肥猪肉充数。🍤🍤鲜虾菜苗饺 $26可能佢
地址: 观塘敬业街65-67号敬运工业大厦1楼A室
#yauyau_观塘
🫑🍆尖椒让茄子 $32
🫔🫔上汤鲜竹卷 $24
🍰🍰姜汁千层糕 $24
🍱🍱点心拼盘 $50
🍤🍤鲜虾菜苗饺 $26
可能佢捞馅料唔系咁好,有时佢系啲虾太多,有时菜苗太多,但系overall嚟讲虾汁同菜苗一齐蒸煮之后鲜味十足。
🫖🫖茶芥 $6/ppl
呢度啲普洱茶唔错。
味道: 4.2/5
服务: 4/5
环境: 3.5/5
番兜: 4/5
#观塘美食 #美食 #好吃 #instafood #foodstagram #foodphotography #yummy #foodiehk #hkfoodie #foodie #igfood #hongkong #hkfood #点心 #观塘点心 #dimsum #ktdimsum #豪隍点心工房