成日都话食中菜一定要够多人先好食,结果一系唔食一食就要食最好😆今次走到嚟六国酒店食佢嘅中菜餐厅,听闻佢哋有好多传统手工菜式,我相信好多我都未食过🫢今次终于有机会大开肚界🤤؄🪐 大良野鸡卷系一道传统嘅顺德特式小食,用上玫瑰露腌制嘅肥猪肉去做内馅🤤因为已经炸至酥脆,所以完全唔觉得肥腻,仲带出啖啖腊肠香味,都几过瘾👍🏼§🪐 江南百花鸡呢一味手工菜真系令我要写个服字🤩将新鲜鸡皮风干超过6小时,酿入虾胶之后就拎去炸🍤面头系脆口嘅鸡皮,虾胶结实,口感同味道都有好多变化😋§🪐 怀旧鹧鸪粥虽然佢个名叫鹧鸪粥,但其实佢嘅状态系羹😆加入参薯、鸡肝等材料烹调而成😌整个汤羹都好有口感,味道清香,唔会太过浓味或者有味精感👍🏼§🪐 家乡酿鲮鱼又一道令我写个服字嘅顺德手功菜🤩喺依家市场竞争咁大嘅环境下,基本上都冇人会嘥时间做呢一类功夫菜🥲要将鲮鱼煎皮拆骨,过程仲要好小心唔可以整烂块鱼皮😱将拆咗出嚟嘅鱼肉打到起胶再酿返入皮!炸到金黄香脆,入口每一啖都好有味道👍🏼§🪐 台山焗蟹砵如果你有食过焗鱼肠,呢一个蟹盘嘅情况就系类似!用上超大只实肉嘅肉蟹🦀衬托住嘅系非常滑溜嘅蒸蛋🤤蟹肉嘅味道流入蒸蛋,令到佢整个味道都保持住蟹鲜😋
🪐 大良野鸡卷

系一道传统嘅顺德特式小食,用上玫瑰露腌制嘅肥猪肉去做内馅🤤
大良野鸡卷
🪐 江南百花鸡

江南百花鸡
面头系脆口嘅鸡皮,虾胶结实,口感同味道都有好多变化😋
🪐 怀旧鹧鸪粥

虽然佢个名叫鹧鸪粥,但其实佢嘅状态系羹😆
怀旧鹧鸪粥
加入参薯、鸡肝等材料烹调而成😌
怀旧鹧鸪粥
整个汤羹都好有口感,味道清香,唔会太过浓味或者有味精感👍🏼
🪐 家乡酿鲮鱼

家乡酿鲮鱼
炸到金黄香脆,入口每一啖都好有味道👍🏼
🪐 台山焗蟹砵

台山焗蟹砵
蟹肉嘅味道流入蒸蛋,令到佢整个味道都保持住蟹鲜😋
台山焗蟹砵
面头仲有一层焗到金黄嘅蛋皮,唔会太过单调😆
🪐 荔蓉香酥鸭

如果你钟意食芋蓉/芋泥,咁我相信你都会好钟意呢个菜式🫢
荔蓉香酥鸭
用上猪油令到芋蓉变到酥脆,净系食上层嘅芋蓉都觉得好满足🥰再加埋底层嘅鸭肉带出酥香,两者嘅相衬程度系100%💯
🪐 左宗棠鸡

主厨系台湾回流返嚟嘅厨师👨🏻‍🍳所以除咗粤菜之外,台湾菜亦都系佢嘅撚手🙌🏼特别炮制咗呢一味台湾传统菜式左宗棠鸡俾我哋😍
左宗棠鸡
味道带点甜辣,的确惹味,味道系满分👍🏼而且佢个辣度唔会太抢喉,所以食起上嚟系好舒服😋
🪐 莲蓉西米焗布甸

唔好睇小佢细细兜😆因为有莲蓉食起上嚟都会几饱肚🤰🏻
莲蓉西米焗布甸
味道唔算话好甜,口感比较软绵,加上西米会带啲咬口,系一个几特别嘅中式甜品😌
🪐 杞子桂花糕

本人就几钟意食呢一种糕类,贪佢清清爽爽😆但好多时坊间食到嘅都只系一贯死甜嘅味道🥹
杞子桂花糕
我今次终于食到好突出嘅桂花香味,而且甜度掌握得好好,所以都唔记得咗自己食咗几多嚿😂
؄
经过一个晚上,我终于好清楚知道乜嘢先叫做手工菜😍而因为佢嘅复杂程度,而家真系买少见少,如果仲有得食嘅话就好快啲去食,真系会失传㗎😳
🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指数 👉🏼👉🏼🔟🌟
2024-07-11