2020-05-05
疫情好转,都系人少少食个2人晚餐appetizer叫咗热熔法国流心芝士配香草烤薯角及意大利烟火腿成个车轮咁嘅芝士,平时只会喺美食展等嘅地方见过,估唔到呢间餐厅都有师傅预先将整轮嘅法国芝士切开,然后预热至合适嘅温度,足够将芝士表面厚厚嘅一层 融化带住手套嘅店员喺我哋面前将溶化咗嘅芝士刮落去食物上面食落有两种芝士:有烧到焦脆嘅芝士脆,亦都有软嫩流心嘅芝士,口感好丰富 碟上面本身有意大利smoked ham,火腿嘅烟熏味唔重,味道清新唔会腻香草焗薯角同埋大量嘅沙律火箭菜同芝士嘅味道都好夹,最后仲有渍腌过嘅蔬菜,酸酸甜甜咁好开胃!拉芝嘅感觉不断,加上少少面包屑,好有层次,啱晒我呢啲芝士迷食完咁多芝士,唔多唔少会口渴,叫咗店员开一支mineral water然后主菜就到啦!西班牙嘅猪应该系全世界最好食嘅猪肉今次嘅猪鞍仲要系用咗西班牙橡果饲嘅猪,未食都已经有好大期望280克嘅猪鞍睇落份量好多,两个人share食啱啱好表面seal得好靓,睇落有坑纹,外皮脆切开入面嘅猪肉劲粉嫩,明显所有肉汁都锁紧哂喺入面食落去,肉质结实有咬口之余又唔会韧,彷佛系用慢煮嘅技术整嘅猪鞍配搭嘅酱汁有黑松露芥末酱,简单嘅味
带住手套嘅店员喺我哋面前将溶化咗嘅芝士刮落去食物上面
拉芝嘅感觉不断,加上少少面包屑,好有层次,啱晒我呢啲芝士迷
然后主菜就到啦!
西班牙嘅猪应该系全世界最好食嘅猪肉
今次嘅猪鞍仲要系用咗西班牙橡果饲嘅猪,未食都已经有好大期望
280克嘅猪鞍睇落份量好多,两个人share食啱啱好
表面seal得好靓,睇落有坑纹,外皮脆
切开入面嘅猪肉劲粉嫩,明显所有肉汁都锁紧哂喺入面
配搭嘅酱汁有黑松露芥末酱,简单嘅味道唔会喧宾夺主
伴碟有紫薯蓉,苹果蓉,啲purée嘅味道偏甜,入面有小小嘅颗粒,同猪鞍配搭合宜
新鲜grill过嘅蔬菜有蕃茄同芦笋
如果觉得个猪唔够味嘅话,侧边仲有啲海盐 同香草,可以自己调味,我就冇需要了
呢度嘅店员会时常帮你斟水,亦会帮你换走有骨头嘅碟
最后不得不提嘅,系呢杯有特色嘅cocktail !
十分能够回应餐厅嘅主题:实验室用餐labeat
饮品名系purple rain,一上枱见到有渐层嘅效果,面头𠮶层系紫色,下面就系慢慢变透明
店员会拎住支枪喺你面前将泡泡打落去,打完嘅气泡光滑,睇落去仲有彩虹嘅颜色,十分梦幻
仲有啲啲似一个热气球虽然依家冇得去旅行,但系饮呢杯cocktail都已经好开心,啱晒有少女心嘅我
最后,虽然唔舍得,但系我哋都系要将饮管拮落个泡度
拮穿佢𠮶一刻,入面嘅烟散开,雾化,好享受佢爆开𠮶一刻嘅快感,好好玩
搞匀之后饮,系甜甜嘅荔枝味,十分易入口,打卡又靓,真系几啱女仔饮