2024-11-05
今日去新蒲岗试一间cafe。有次开地图揾附近食晏地方嘅时候发现佢,见到环境好似几靓,于是组团去试下。餐厅好易揾,位于大马路旁边嘅一个路口角落铺位。餐厅两面都用咗落地玻璃,同附近商铺风格好唔同,远远就已经见到。鸭肝椎茸意大利饭 ($148)Duck Liver with Mushroom Bovril Risotto鸭肝好大件,表面轻轻煎香🦆意大利饭熟度煮得岩岩好,保留到少少烟韧口感。饭入面混合咗几款菇,再夹埋鸭肝一齐食,好好味。成个饭好香,好浓味。虎虾红咖喱意粉 ($113)Tiger Prawn Red Curry Spaghetti虾有三只,肉质弹牙。虽然个名叫红咖喱,我觉得更似泰式冬阴功,酸酸辣辣,好惹味,好清新。食落都几辣,唔食得辣嘅人要注意。日式焙茶芝士蛋糕 ($52)Hōjicha Basque Cheesecake听闻哩度嘅巴斯克芝士蛋糕系必食🍰见到special menu上面有香茅青柠味,谂住试下,不过当日餐厅无整,只有原味同焙茶味。可能每日提供嘅味道都会有啲唔同,可以落单嘅时候问下职员。茶味好浓,好香,甜度亦适中。蛋糕质感creamy但唔会太削,唔会一拎出室温就溶哂,
餐厅好易揾,位于大马路旁边嘅一个路口角落铺位。
鸭肝椎茸意大利饭 ($148)
鸭肝好大件,表面轻轻煎香🦆
意大利饭熟度煮得岩岩好,保留到少少烟韧口感。
饭入面混合咗几款菇,再夹埋鸭肝一齐食,好好味。
成个饭好香,好浓味。
虎虾红咖喱意粉 ($113)
虾有三只,肉质弹牙。
食落都几辣,唔食得辣嘅人要注意。
日式焙茶芝士蛋糕 ($52)
Hōjicha Basque Cheesecake
听闻哩度嘅巴斯克芝士蛋糕系必食🍰
可能每日提供嘅味道都会有啲唔同,可以落单嘅时候问下职员。
茶味好浓,好香,甜度亦适中。
蛋糕质感creamy但唔会太削,唔会一拎出室温就溶哂,而且表面烘㶶度好靓。
真心,无论卖相、味道都好过hemma好多💯
Flat White ($38)
只要叫主餐牌任何食物,所有饮品都有减$20优惠,加$5可以转植物奶。
咖啡豆味道偏向fruity,但唔会好酸。
奶打得滑,好香。
西柚康普茶 ($53)
Grapefruit Kombucha
味道酸酸甜甜,好清新。
尤其叫咗个辣意粉,冻冻哋解辣岩哂。
推荐👍🏻👍🏻