2024-11-05 391 浏览
今日去新蒲崗試一間cafe。有次開地圖搵附近食晏地方嘅時候發現佢,見到環境好似幾靚,於是組團去試下。餐廳好易搵,位於大馬路旁邊嘅一個路口角落鋪位。餐廳兩面都用咗落地玻璃,同附近商鋪風格好唔同,遠遠就已經見到。鴨肝椎茸意大利飯 ($148)Duck Liver with Mushroom Bovril Risotto鴨肝好大件,表面輕輕煎香🦆意大利飯熟度煮得岩岩好,保留到少少煙韌口感。飯入面混合咗幾款菇,再夾埋鴨肝一齊食,好好味。成個飯好香,好濃味。虎蝦紅咖喱意粉 ($113)Tiger Prawn Red Curry Spaghetti蝦有三隻,肉質彈牙。雖然個名叫紅咖喱,我覺得更似泰式冬陰功,酸酸辣辣,好惹味,好清新。食落都幾辣,唔食得辣嘅人要注意。日式焙茶芝士蛋糕 ($52)Hōjicha Basque Cheesecake聽聞哩度嘅巴斯克芝士蛋糕係必食🍰見到special menu上面有香茅青檸味,諗住試下,不過當日餐廳無整,只有原味同焙茶味。可能每日提供嘅味道都會有啲唔同,可以落單嘅時候問下職員。茶味好濃,好香,甜度亦適中。蛋糕質感creamy但唔會太削,唔會一拎出室溫就溶哂,
今日去新蒲崗試一間cafe。
餐廳好易搵,位於大馬路旁邊嘅一個路口角落鋪位。

鴨肝椎茸意大利飯 ($148)

鴨肝好大件,表面輕輕煎香🦆
意大利飯熟度煮得岩岩好,保留到少少煙韌口感。
飯入面混合咗幾款菇,再夾埋鴨肝一齊食,好好味。
成個飯好香,好濃味。

虎蝦紅咖喱意粉 ($113)

蝦有三隻,肉質彈牙。
食落都幾辣,唔食得辣嘅人要注意。

日式焙茶芝士蛋糕 ($52)
Hōjicha Basque Cheesecake

聽聞哩度嘅巴斯克芝士蛋糕係必食🍰
可能每日提供嘅味道都會有啲唔同,可以落單嘅時候問下職員。

茶味好濃,好香,甜度亦適中。
蛋糕質感creamy但唔會太削,唔會一拎出室溫就溶哂,而且表面烘燶度好靚。
真心,無論賣相、味道都好過hemma好多💯

Flat White ($38)

只要叫主餐牌任何食物,所有飲品都有減$20優惠,加$5可以轉植物奶。
咖啡豆味道偏向fruity,但唔會好酸。
奶打得滑,好香。

西柚康普茶 ($53)
Grapefruit Kombucha

味道酸酸甜甜,好清新。
尤其叫咗個辣意粉,凍凍哋解辣岩哂。

推薦👍🏻👍🏻
2024-11-17 0 浏览
今日去左新蒲崗一間簡樸風既cafe,雖然細細間,但係環境舒服,野食都好高質。首先,我試左虎蝦意粉,意粉煮得剛剛好,虎蝦鮮甜多汁,再加上醬汁濃郁,成碟意粉都係一個享受。接住,我地試左焙茶馬斯克蛋糕,蛋糕鬆軟,焙茶香氣撲鼻,每一口都充滿濃郁茶香,非常滿足。最後係鐵觀音牛奶,鐵觀音嘅茶香同牛奶嘅濃滑結合,帶來一個非常和諧嘅味道,令人回味無窮。另外,餐廳嘅職員服務態度非常好,笑容滿面,令人感到賓至如歸。雖然餐廳位置唔算方便,但係好值得一試。開到6點,如果你想嚟放鬆一下定係同朋友聚會,記得留意時間。呢間cafe真係一個值得推薦嘅地方,無論你係嚟放鬆一下定係同朋友聚會,都一定唔會失望。食物同環境都充滿驚喜,值得一試!
2024-11-17
聽名都覺得好fresh又好泰🌱口感方面唔使多講 (呢度既巴斯克一早已經係cafe界好有名氣)味道方面 鍾意lemongrass既朋友一定會追住食🤤(我就係鍾意既朋友)-另外要大力稱讚呢度係無!限!時!唔使食到趕頭趕命 影得相黎都唔夠時間chill住食🫠 未食就記得影 // #相機有得食先⚡️
聽名都覺得好fresh又好泰🌱
口感方面唔使多講
(呢度既巴斯克一早已經係cafe界好有名氣)
味道方面 鍾意lemongrass既朋友一定會追住食🤤
(我就係鍾意既朋友)
另外要大力稱讚呢度係無!限!時!
唔使食到趕頭趕命 影得相黎都唔夠時間chill住食🫠

未食就記得影 // #相機有得食先⚡️
【🍴香茅青檸巴斯克蛋糕✨】
2024-08-27
【🍴香茅青檸巴斯克蛋糕✨】
2024-10-12 1179 浏览
好少去新蒲崗,一去就去打番個卡先📷roommate系區內頗有名氣,週末去基本上都要排隊,環境以木系為主🪵食物確實高質👍🏼✿ 黑芝麻豆腐卷蛋 $48吾系食茶味卷蛋了,黑芝麻啱曬芝麻控😁卷蛋軟綿濕潤,每一口亦食到濃厚芝麻味🖤忌廉層同芝麻醬融合亦無礙芝麻味發揮。✿ 鐵觀音鮮奶 $38本身呢個價錢對飲品冇乜期望,一般cafe飲品都$45+,點知又好高質!中式味道同鮮奶融合,鐵觀音茶味甘香,鮮奶醇滑🤍

✿ 黑芝麻豆腐卷蛋 $48

✿ 鐵觀音鮮奶 $38
2024-08-24
下午茶
放假諗住去食下cafe 排左個半鐘都未入到去。。。。所以走左。就算幾好食都唔會幫襯😅如果鐘意排隊可以去試下😗間舖應該冇限入座時間,建議可以考慮下限入座時間。我地排隊其間都走左起碼5組客,老細應該係唔悠做,所以冇限入座時間。鐘意係cafe做長坐做嘢好推薦👍🏻
2024-10-01
下午茶
2024-09-30 2203 浏览
Roommate in (新蒲崗)@roommatehk .聽講係新蒲崗好評唔少嘅Cafe!!熱食可以 巴斯克都似乎幾出名🍰今次星期六1點左右到 門口都排咗好幾張(fyi)‼️希望味道值得排隊時間啦😚.1.虎蝦紅咖哩意粉 🦐🍝.賣相滿分 似乎都係好多人嘅推薦一食 真係唔錯🥹有驚喜嘅fusion配搭 紅咖哩香口香料味出.. 毫不馬虎!濃度頗高 掛汁 入味😗值得quota👍.2.北海道三文魚魚籽海膽汁意大利粉 .賣相依然滿分 嗰顏色就feel到好濃郁..海鮮味好出.. 因為海膽鮮再加要到魚籽爆出嘅汁..🐟Risotto相比意粉更吸汁 所以件事係更香濃..略帶少邪惡 但鮮味有幫助解膩!🥹👍帶子微焦感 滿分!.3.開心果芝士巴斯克 🍰.街食甜品我一直都好大陰影但.. 呢排經驗唔錯😂 呢個都好ok!口感非常creamy.. 🥹真係feel到開心果 & 開心果粒粒中間層開心果醬又係畫龍點睛..未去到超出開心果 但絕對係「存在感適合」嘅比例推薦!🤘🏻溫度也啱好!!.整體上當日雖然排隊需時但食物質素.. 氛圍 環境都幾滿意😉如果帶寵物 需要狗袋/狗車‼️& 只有一張檯可以(所以需要等更耐).希望資訊幫到大
Roommate in (新蒲崗)
@roommatehk
聽講係新蒲崗好評唔少嘅Cafe!!
熱食可以 巴斯克都似乎幾出名🍰
今次星期六1點左右到 門口都排咗好幾張(fyi)‼️
希望味道值得排隊時間啦😚
1.虎蝦紅咖哩意粉 🦐🍝
賣相滿分 似乎都係好多人嘅推薦
一食 真係唔錯🥹
有驚喜嘅fusion配搭 紅咖哩香口
香料味出.. 毫不馬虎!
濃度頗高 掛汁 入味😗
值得quota👍
2.北海道三文魚魚籽海膽汁意大利粉
賣相依然滿分 嗰顏色就feel到好濃郁..
海鮮味好出.. 因為海膽鮮再加要到魚籽爆出嘅汁..🐟
Risotto相比意粉更吸汁 所以件事係更香濃..
略帶少邪惡 但鮮味有幫助解膩!🥹👍
帶子微焦感 滿分!
3.開心果芝士巴斯克 🍰
街食甜品我一直都好大陰影
但.. 呢排經驗唔錯😂 呢個都好ok!
口感非常creamy.. 🥹
真係feel到開心果 & 開心果粒粒
中間層開心果醬又係畫龍點睛..
未去到超出開心果 但絕對係「存在感適合」嘅比例
推薦!🤘🏻
溫度也啱好!!
整體上當日雖然排隊需時
但食物質素.. 氛圍 環境都幾滿意😉
如果帶寵物 需要狗袋/狗車‼️
& 只有一張檯可以(所以需要等更耐)
希望資訊幫到大家
食🉐開心 & 放心 阿門
Cafe裝修簡約 採光度高 有好多好靚嘅打卡位😆當日食完覺得食物不錯 甜品尤其出色難怪人氣一直高企 當日落雨都依然排哂長龍😉🍝 虎蝦紅咖喱意粉紅咖喱醬汁辣辣甜甜好惹味意粉亦好掛汁 整體味道不錯 擺盤有心思🙂‍↕️☕️ 鐵觀音鮮奶呢個組合比較少見都幾好飲 不過驚喜不大👌🏻🍰 開心果巴斯克芝士蛋糕巴斯克中間有開心果醬夾心 賣相好靚🥰芝士蛋糕外層焦香 中間呈半熟狀態 質感十分軟滑 連同開心果醬一齊食好正!😋🍰茉莉綠茶青提卷蛋卷蛋同忌廉嘅茉莉綠茶香好出🍵青提果肉都唔少 同茉莉綠茶味好夾整體味道清新香甜 好好味🤤🍌 法式香蕉瑪德蓮店員喺上菜前先將瑪德蓮加熱瑪德蓮外脆內濕潤 每啖都有好香嘅香蕉味同牛油味出色!☺️
Cafe裝修簡約 採光度高 有好多好靚嘅打卡位😆

法式香蕉瑪德蓮

虎蝦紅咖哩意粉
茉莉綠茶青提卷蛋
法式香蕉瑪德蓮
二訪 因為想吃他的cheesecake ( ⁎ᵕᴗᵕ⁎ ) 但其實除了他的cheesecake外,一訪的時候也很喜歡他的意粉跟意大利飯!今次試試其他食物~紫蘇羅勒青醬意粉,另加了一份慢煮雞胸,每塊都大大件~上碟時很香!很快就清空碟了~不加雞胸肉的話是這個絕對是素食人之選!意大利飯裡有我喜歡的椎茸,飯粒軟硬度剛剛好!飯上有兩塊鴨肝 (不吃鴨肝的我比不了comment 但同行人就覺得還不錯~)一訪時試了原味巴斯克芝士蛋糕已經很喜歡~開心果巴斯克芝士蛋糕也是很~好~吃!一口一口很快就把它吃完~差一點又想再order多一件🙂‍↕️ෆ 紫蘇羅勒青醬意粉 (另加了慢煮雞胸)ෆ 鴨肝椎茸意大利飯ෆ 開心果巴斯克芝士蛋糕ෆ Latte & Cappuccino
二訪 因為想吃他的cheesecake ( ⁎ᵕᴗᵕ⁎ )

一訪時試了原味巴斯克芝士蛋糕已經很喜歡~

ෆ 紫蘇羅勒青醬意粉 (另加了慢煮雞胸)
ෆ 鴨肝椎茸意大利飯
ෆ 開心果巴斯克芝士蛋糕
ෆ Latte & Cappuccino

• 巴斯克芝士蛋糕
2024-08-11 1866 浏览
餐廳位於新蒲崗寧遠街附近 裝修簡潔 冬陰功味意粉辣味及酸味配搭得非常之好意大利飯配鴨肝 飯質剛好 意大利飯非常入味 外脆內軟 午膳時間亦不用排隊 入座快 環境舒適非常推薦休閒假期可以一試
餐廳位於新蒲崗寧遠街附近 裝修簡潔
冬陰功味意粉辣味及酸味配搭得非常之好

意大利飯配鴨肝 飯質剛好 意大利飯非常入味 外脆內軟

午膳時間亦不用排隊 入座快 環境舒適
非常推薦休閒假期可以一試
2024-07-03 2385 浏览
🥐~Brunch with Roomate~☕️新蒲崗一間Cafe,人氣都幾旺呀 如果想去食又咁啱撞正食飯時間就記得要早啲去排隊,因為不接受訂位🫨•••🥚傳統卡邦尼意粉🍝呢個勁好味!佢係用咗好厚嘅豬肉,唔係普通煙肉而且佢個醬汁好Creamy但係又冇忌廉一定要再encore•••🦐紅咖喱虎蝦意粉呢個都好唔錯,蝦肉結實新鮮而且咖喱味亦都好香又唔會太辣我見好多人都係叫呢一個,所以都應該算係必食嘅其中一味~•••🧀焙茶巴斯克芝士蛋糕🍰呢一個巴斯克蛋糕做到外實內軟嘅感覺焙茶味都好足夠,即使飯後食都唔會覺得太膩👍🏻好味道👅•••📍IG@ Budujourney#新蒲崗美食 #新蒲崗 #新蒲崗cafe #新蒲崗好去處 #啟德 #啟德美食 #啟德cafe #food #foodphotography #hkfoodie
🥐~Brunch with Roomate~☕️
新蒲崗一間Cafe,人氣都幾旺呀
如果想去食又咁啱撞正食飯時間
就記得要早啲去排隊,因為不接受訂位🫨
🥚傳統卡邦尼意粉🍝
呢個勁好味!佢係用咗好厚嘅豬肉,唔係普通煙肉
而且佢個醬汁好Creamy但係又冇忌廉
一定要再encore
🦐紅咖喱虎蝦意粉
呢個都好唔錯,蝦肉結實新鮮
而且咖喱味亦都好香又唔會太辣
我見好多人都係叫呢一個,所以都應該算係必食嘅其中一味~
🧀焙茶巴斯克芝士蛋糕🍰
呢一個巴斯克蛋糕做到外實內軟嘅感覺
焙茶味都好足夠,即使飯後食都唔會覺得太膩👍🏻好味道👅
📍IG@ Budujourney

• 虎蝦紅咖喱意粉
  • 傳統卡邦尼意粉
2024-06-11 2744 浏览
Roommate價錢💲: $108/ $38/ $45/ +$28 好味程度😋: 4.3/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 4/5-✅香煎魷魚木魚飯。係個常溫的主食,飯中淋上日本醬油醬汁,加埋木魚同飯素同本菇仔,會不自覺地食好多飯🤩 魷魚大隻唔韌,煎得幾香,加埋啲醬汁又唔會冇味。-✅花生鬆餅配椰子醬。鬆餅的形狀唔係平時咁,食落小小鬆散,但入面都唔會好乾。有小小似蛋糕的質地,焗返熱上枱已經聞到好香😛 最好食係配佢的醬,唔甜,但有好多椰絲同埋🥜粒,幾香口又無食cream咁肥咁😌-✅✅茉莉綠茶青提卷蛋。蛋糕體綿密軟熟夠濕潤,有淡淡清香的綠茶味。茉莉cream好滑,都係啲清新的茶味,加青提子的果肉粒,好食得來唔膩🥳 呢陣味道都幾特別。-Coldbrew的咖啡豆帶酸味,不過未至於太酸,仲有小小花香。另外有好多手沖咖啡☕️ 平日叫主食可以減-$20加配飲品呀。-幾有驚喜的cafe! 係新蒲崗呢d舊區都有間有心機的cafe,欣賞。想再來食其他主食同甜品😝(好似話carbonara同埋巴斯克都正)
Roommate
價錢💲: $108/ $38/ $45/ +$28
好味程度😋: 4.3/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 4/5

2024-05-31 2731 浏览
今日返新蒲崗, 又同同事去咗附近Roommate Cafe食lunch . 平時去Cafe食嘢都係為咗打吓卡, 坐低傾吓偈…但係呢一間叫Roommate 嘅Cafe,食物真係非常有水準, 超好味😋😋我係為佢嘅食物而嚟😍😍我哋今次叫咗2個Risotto, 1個意粉,最後仲嗌咗兩個cake🍰鵝肝黑色松露Risotto , 鵝肝入口即溶,真係好似好食,黑松露醬亦好濃郁真係top 1 推介帶子Risotto 亦都好好味,帶子大粒鮮甜Carbonara 意粉係好用心去整, 用純蛋黃醬, 而且完全唔會好似平時食開嗰啲意粉放幾分鐘就變到乾噌噌cheesecake同scone 都讚不絕口, 每次來我一定要食哩個cheesecake 飲品都吾錯❤️同埋我同事係咁讚個湯好飲唔記得咗影相

鵝肝黑松露意大利飯

帶子Risotto
帶子Risotto 亦都好好味,帶子大粒鮮甜

Carbonara

Carbonara
  • 巴斯克芝士蛋糕
  • 傳統卡邦尼意粉
2024-03-10 3107 浏览
平時好少黎新蒲崗呢區但呢間cafe設計都幾靚喺彩虹道之中都幾突出-星期六下午黎到坐滿曬人不過都唔需要等好耐👍🏻menu選擇唔算好多但咖啡選擇好特別而且睇得出話好多心思lunch每款都好想食🥹不過淨係試左Mushroom Bovril Risotto $78濃郁香味又唔鹹撈埋一齊食好好味,飯嘅份量同軟硬程度都好適當👍🏻Halibut with Sakura Shrimp Rice $118比目魚好嫩一d都唔鞋而且上面有少少醬,魚本身都帶有啲調味不過櫻花蝦同飯一齊食好似有少少乾但整體好好食👍🏻咖啡方面抹茶latte好香😋而且飲到底都唔會有抹茶粉喺到好smooth好滑✨拉花好靚夠曬特別☺️scone偏貴但好好食唔乾而且配嘅花生椰子醬幾特別淡淡椰子香味cream cheese都果醬都唔錯就咁食scone都好好味🤤-下次會想再encore!填埋google form仲可以有優惠券下次用
平時好少黎新蒲崗呢區

menu選擇唔算好多
但咖啡選擇好特別而且睇得出話好多心思
lunch每款都好想食🥹
濃郁香味又唔鹹
撈埋一齊食好好味,飯嘅份量同軟硬程度都好適當👍🏻

比目魚好嫩一d都唔鞋
而且上面有少少醬,魚本身都帶有啲調味
不過櫻花蝦同飯一齊食好似有少少乾

淡淡椰子香味
cream cheese都果醬都唔錯
就咁食scone都好好味🤤

2024-02-03 2805 浏览
#roommate靚靚cafe 行水泥木系風 食物靚之餘仲好好食🥹性價比極高的cafe!!北海道帶子三文魚籽海膽汁意大利飯 ($128)有齊晒我中意嘅材料🤭擺盤真係好靚 帶子煎得啱啱好 外面少少焦 之後入面軟嫩 再夾住三文魚籽 多重口感 海膽汁再另外加重左個海鮮味 好似食緊日本丼飯 虎蝦紅咖喱意粉($108)佢紅咖喱係比我想像中辣同惹味 係真係似泰國菜的紅咖喱 同埋比較杰身少少 所以每一條意粉都掛住紅咖喱 變左fusion菜 不過真係fu得好好椎茸意大利飯($78)真係勁多椎茸 每啖都係椎茸同佢嘅香味 而且意大利飯煮得軟硬適中
#roommate
靚靚cafe 行水泥木系風 食物靚之餘仲好好食🥹
性價比極高的cafe!!
北海道帶子三文魚籽海膽汁意大利飯 ($128)
有齊晒我中意嘅材料🤭擺盤真係好靚
虎蝦紅咖喱意粉
虎蝦紅咖喱意粉($108)
椎茸意大利飯
椎茸意大利飯($78)
2024-01-18 1947 浏览
🦞性價比🦑:🟢🟢🟢🟢🟢🥞美食體驗🧇:新蒲崗文青Cafe,開業大約一年,但已經算係幾出名了。裝修得好靚,採光好,坐得又舒服。第一次我黎果時因為太多人,無位坐所以食唔到,第二次黎.......我當時係大約5:15左右過黎,仲擔心佢地6點鐘收工,會唔會已經last order左點知去到,都仲係要等位,真係好生意丫📸打咭體驗📸:佢有好幾個位都有精心設計過,放杯野飲上去就可以影得靚。傢具的配色好和諧,可以話係點影都靚。不過鋪位都係較細,係構圖方面無得行黎行去,會受到一定限制。總括而言,係影到靚相,不過受環境所限,黎打咭之前要有心理準備,今次既影相係有挑戰性的
🦞性價比🦑:🟢🟢🟢🟢🟢
點知去到,都仲係要等位,真係好生意丫

• 培茶巴斯克蛋糕