2019-02-18 1637 浏览
粥底火锅呀蒸海鲜呀愈开愈多,一路食开北角x心,难得见CWB有,于是book台一试。电话打左好多次(讲紧几日啦) 都无人听,仲cut线😤,已经有少少想转呔唔食,但最后都book到咁照去啦。用餐时间得2个时段,我地拣左8点半果个,未够钟已经到,同其他食客一样响门口企等入座,店员清左早一轮后陆续放人。我地2个人食,只可以坐Bar台,不过好嘅在于倾计方便过打对面坐。为左节省manpower,呢度系用平板点餐嘅,我地分别点左最平(九品芝麻)同最贵(八府巡按),然后一个拣鱼汤米线、一个系粥底。粥底果个一开始就帮你落芋头呀果啲配料,但最后系唔识帮你压烂佢地嘅,咁个粥点会杰身呢🤔🤔🤔肉类3选2系可以叫晒同一款,所以我地全部叫牛;一分钱一分货之下安格斯牛系有肉味嘅,肥牛就系普通货色。丸类亦都可以拣想要嘅,唔一定跟set要匀3款,质素一般,食过就算😂海鲜值得一赞,够新鲜好干净👍份量嚟讲,即使拣最平果set都够饱。当晚蚝做紧promotion所以我地点埋,质素唔错。由于全自助,台面有指引教你每样食物要蒸几耐,亦都有计时器帮你计住,汁酱同甜品(雪糕)就行出去台拎,基本上再handicapped 的人都应付到。

九品芝麻套餐

八府巡按套餐

牛肉、丸类、蔬菜篮

做紧promotion的蚝

雪糕

正常嚟讲,应该等客人食完先落粥嘅,但职员响我地啱啱蒸紧蟹就推开个蒸笼落粥 (好耐都未盖返),咁…我地点预只蟹几时熟😑🙄 同埋正如一开始咁讲,啲芋头呀配料呀唔压烂,其实个粥唔够绵啰🤨 再者系个粥无咩味,因为佢会捞走大部分的水先落粥,所以蒸海鲜的精华其实唔净得多😣呢方面都系火锅比蒸锅做得好,人地原汁原味好多啰😩 相反,鱼汤米线为另外加鱼汤,所以一定够味,同埋唔会伏。

总括而言,价钱亦偏贵,所以试过一次就算,未必会encore🙃
2019-01-26
九品芝麻套餐