2017-09-27
早排上Facebook,见到好多网上媒体都报道过呢间海胆饭,忙完一个大project之后终于有时间黎食,一解心头之痒星期日嘅晚上八点嚟到,全间店都full晒,好彩book咗枱所以好快就有得入去。话晒都叫忙左一段时间,为咗稿赏自己,除咗叫咗个海胆饭之外,仲叫咗一个刺身拼盘、龙虾刺身、同埋几样小食首先出场嘅系鮨一沙律($128)沙律菜十分新鲜爽脆,配上沙律汁后好开胃。鱼生大大粒,质素毫不马虎之余,份量亦好多,唔同种类既鱼生令到沙律味道颇为丰富。最impressive系个番茄,十分清甜多汁,连唔钟意生食蕃茄既我都会同男朋友抢住食呀!跟住出场既系八爪鱼烧饼 ($28)味道同坊间八爪鱼小丸子十分相似,但呢个馅料丰富得多(木鱼碎堆得仲高过个烧饼!),热辣辣十分惹味,廿八蚊三件,价钱都几合理日本鸡泡鱼干 ($68)唔会烧到好干身好难咬,反而质感腍身,忍唔住一条条咁放入口,好快就食哂日本味噌煮牛舌 ($62)入面有厚切牛舌同萝卜,两者都好入味,牛舌煮得劲软腍,好食~但男朋友觉得萝卜好入味所以有点过咸呢终于到左期待已久既刺身同海胆饭~特上锦绣刺身 ($468)龙虾刺身 一只 ($388)刺身拼盘有8款鱼
首先出场嘅系鮨一沙律($128)
鮨一沙律
沙律菜十分新鲜爽脆,配上沙律汁后好开胃。
跟住出场既系八爪鱼烧饼 ($28)
八爪鱼烧饼
日本鸡泡鱼干 ($68)
日本味噌煮牛舌 ($62)
入面有厚切牛舌同萝卜,两者都好入味,牛舌煮得劲软腍,好食~
但男朋友觉得萝卜好入味所以有点过咸呢
终于到左期待已久既刺身同海胆饭~
特上锦绣刺身 ($468)
龙虾刺身 一只 ($388)
刺身拼盘有8款鱼生,每款2切,有常见既带子,牡丹虾和拖罗等,其他刺身种类相信系定期更改既。
几乎每款刺身都十分厚切!!食得出好新鲜,例如牡丹虾虾肉绵软得黎有弹性,胶质浓入口有黏感,味道甘甜,只得一只实在欲罢不能!
整体刺身选择唔错,由肉质爽口且较淡味既白身鱼,至鲜甜既贝类,到浓味且油脂比例高既赤身鱼都有,食起黎味道同口感好丰富!
龙虾刺身份量绝不欺场,有十数至二十片,口感清爽弹牙,十分鲜美,几特别~
千层海胆饭(大)($298)
建议两个人share,因为一个人食哂成个应该会腻,海胆还是少吃多滋味呢~
小小抱怨嘅系紫菜份量再多啲就更加好!
环境方面,吧枱嘅位置就有啲逼,不过可以睇到厨师预备食材都唔错
服务方面就不过不失~