2017-05-29 300 浏览
黎到黄埔,首当其冲一定要去试下近期城中话题既《煎饼厨房》啦!传说Hit到落完Order都要等4个钟头后收到电话Call先有得食,究竟系咪真系咁好食到定系羊群效应呢?今日就由饮食情侣小先锋【赖先生同屈小姐】为你报导!赖先生拖住屈小姐隔住个红绿灯望住间《煎饼厨房》既时候,发现冇乜人(门前只有3-4名客人等候,而厨师不停煎饼中),心谂:好野!即刻有得食!谁不知,系等一等红绿灯过马路既时候,我地已经比另外2位客人捷足先登!埋到去落Order既时候,店员居然系屈小姐面前抄赖生牌,原来店员话要等30分钟先有得拎,到时会打电话通知我地黎拎!之但系⋯既然生意咁好,佢明明有2个炉,点解净系开1个黎煎呢?赖生都百思不得其解⋯不过为左食好西,我地梗系等啦!顺便拖住屈小姐系黄埔周围睇下其他野食先过左30分钟后⋯赖生收到电话啦!聪明既屈小姐亦早于25分钟既时候行番去舖头附近等食啦先黎介绍第一个 :1)北京烤鸭煎饼:⭐️⭐️⭐️⭐️ (3.5星) 一拎上手个饼大块得黎劲聚手,已经知入面既材料好多,有:烤鸭丝、青瓜片、京葱丝同鸡蛋!首先不得不称赞一下北京烤鸭加煎饼呢个组合,省却左平时大家食北京填鸭要自己不停包既烦恼,更好既

!埋到去落Order既时候,店员居然系屈小姐面前抄赖生牌

,我地梗系等啦!顺便拖住屈小姐系黄埔周围睇下其他野食先

先黎介绍第一个 :
北京烤鸭煎饼
1)北京烤鸭煎饼:⭐️⭐️⭐️⭐️ (3.5星)

首先不得不称赞一下北京烤鸭加煎饼呢个组合,省却左平时大家食北京填鸭要自己不停包既烦恼,更好既系:呢个组合可以带比大家大口大口食既满足感同快感⋯真系食极都仲有
,唔似食北京填鸭咁,一啖就食晒

而呢度既煎饼呢,并唔系外面煎到好脆咁既,系拎上手软身既,但唔紧要,饼皮都整得够薄,唔会穿既,加上佢将块饼皮折叠,其实食完都会饱饱地
!另外佢先将只蛋煎入饼皮,再涂满北京烤鸭酱,单系饼皮已经好入味!甜甜地!正!

配上爽脆青瓜添上口感,再包满肉香满泻既鸭肉丝!整体配搭唔错
!如果个烤鸭皮可以做到脆脆地,咁就超正啦!不过呢个价钱~ 收货!

再黎就系 :
孜然羊肉煎饼
2)孜然羊肉烤饼:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (4.5星)

2个人食2块饼⋯唔过份丫?!

呢个煎饼比起北京烤鸭饼更有风味,味道更浓郁!材料有:羊肉,青瓜片同芫茜。(提一提唔食芫茜既人⋯记得落单前叫走芫茜)⋯

一咬落去!劲重羊肉味渗出黎!孜然味是其次,重点系是逼晒羊既味道出黎!做得好出色!羊肉不算太Un!(如果可以再嫩啲就不得了!
) 比北京烤鸭更为惹味及突出!如果系羊肉爱好者,呢个煎饼一定岩你!

好食真系几好食⋯但要等半个钟㖞⋯大家记得有心理同生理准备

后记:话说2块饼外形明明一模一样⋯屈小姐凭肉眼就分得出边块打边块既?⋯

当赖生食左一半仍然觉得好神奇既时候⋯屈小姐就(懒型咁指住)赖生手上面装煎饼个袋⋯⋯有蓝笔大大只写住个《羊》字⋯

#一人一啖share最好味
#可爱趣怪既屈小姐
#最爱与妳一起食尽天下
#妳会一直都是赖生所宠爱的
#好西是需要等待的
#犹如美好既爱情

2017-05-06
30 分钟 (外卖自取)
北京烤鸭煎饼
孜然羊肉煎饼