2016-06-02 443 浏览
上次食完上水分店,我话过下次要带外父外母去沙田分店食,今晚就试下。禾𪨶商场我无黎过,跟住外母行,似系马会𠮶边。餐厅有一半范围系商场(露天咁),入到去冷气唔多够,可能因为好多人。三文鱼刺身几厚,几滑,色泽有光泽,应该系即切出黎,唔似放左好耐。吞拿鱼刺身深红色,有少少"鞋"。甜虾刺身虾肉好鲜甜,虾身半透明,好似玻璃虾咁,之前上水分店啲虾有少少唔干净,呢度处理得好,好干净。三文鱼寿司三文鱼无刺身咁厚,薄薄地一片,Size切得唔错,刀工整齐。花之恋寿司蟹籽少左啲,三文鱼片都包唔住旧饭,所以夹起有啲松散,幸好有沙律酱点缀,好易入口好好味。芝士焗翡翠带子芝士好多,焗得几香口,带子有四粒,几弹牙同唔痴牙!蟹籽沙律蟹籽少得可怜,建议下次可以比多啲,沙律好少难食,不过不失吧!沙嗲鸡肉串烧睇唔到有沙嗲酱,上水分店上次成pat 沙嗲酱,但食落却有好香好浓郁的沙嗲味,唯一解释就是鸡肉串本身已经用沙嗲酱腌制,几有心机!令鸡肉串好入味!虎虾串烧烧得几惹味,唔知系咪落左七味粉?但我都是喜欢食虾刺身,容易啲拆肉起骨蒲烧鲷鱼腩呢个10个like!一黎蒲汁浓郁,十分香,二黎鲷鱼腩由于是腩位,肉质好嫩滑,腩位滑的程度同一般
三文鱼刺身
深红色,有少少"鞋"。甜虾刺身
三文鱼寿司
芝士焗翡翠带子
芝士好多,焗得几香口,带子有四粒,几弹牙同唔痴牙!
蟹籽沙律
沙嗲鸡肉串烧
蒲烧鲷鱼腩
呢个10个like!一黎蒲汁浓郁,十分香,二黎鲷鱼腩由于是腩位,肉质好嫩滑,腩位滑的程度同一般鲷鱼肉无得比。感觉好似系食牛腩同牛肉的分别!Encore再Encore!
南瓜,大虾,多春鱼,蕃薯天妇罗
粉唔多要赞,即叫即炸,上到枱仲好热,但比较多油,成张油纸都系油啦!多春鱼天妇罗好少见到放题有,咁样食多春鱼多一个选择,多春鱼结实好多,无咁易散!
波士顿龙虾粥
当然系无龙虾架啦!有个龙虾壳的
但系出奇地啲粥好鲜甜,好有龙虾味,真系酒楼龙虾伊面啲龙虾味!粥几绵唔希,唔会食紧粥水咁!但系大碗左啲,我太迟食啦,食唔晒,应该早啲食
2016-05-19