2019-01-10
🎀来到2️⃣0️⃣1️⃣8️⃣年最后一天的晚上—除夕夜🌃,熊妹当然孖住熊大过喇。📍熊大熊妹走到🏮登龙街饮完《东喜茶》🥤,就去到隔离铺熊大熊妹帮衬开食上海菜的《面馆皇》来作个美好的年度总结喇,事关熊大钟情其药膳罐汤刀削面🍜,熊妹又钟情其酸辣汤🍲,就投其所好喇。💕📍熊大熊妹晚上十点🕙去到,仲系人头涌涌,天寒地冻🥶,个个当然想食啲热汤🔥暖暖胃喇。📍一进门,哗,极级香浓的罐汤药膳味♨️直逼过来,熊大熊妹简直好似身处系《面馆皇》呢个大药膳罐汤锅中,熊大熊妹同其他食客就系当中滚热沸腾的食材,暖笠笠的,十分奇秒。📍主打药膳砂窝罐汤拉面🍜,加$3️⃣可转刀削面,手擀面或者年糕。𩠌菜就系典型上海菜:狮子头🦁️,镇江骨🦴,口水鸡🐤,醉鸡🐣,猪软骨🍖同糖醋鱼🐡等等,非常吸引。📍唔想食汤面,亦可以配饭🍛,另加$3️⃣可转菜饭☘️,仲有上海年糕,云吞,风味真系十分地道。宁波醉鸡罐汤拉面,$65📍熊大一心主要就系冲著药膳罐汤以来,其次就系刀削面,其实已经系encore好多次喇,配菜试过口水鸡,猪软骨同镇江骨,今次就拣醉鸡喇。药膳汤一贯的香浓,非常重的中药味🌿,感觉好补身,从不饮街外汤的熊大都几乎喝光成个煲。刀削面薄薄的,非常烟韧,但份量唔算太
宁波醉鸡罐汤拉面
刀削面薄薄的,非常烟韧,但份量唔算太多,勉强够熊大食喇。
醉鸡有成只鸡脾🍗同鸡翼位,好大份㖞。调味非常好,鸡肉充满酒味,并浸上豉油汁上,显得酒味更浓🍶,酒量浅的熊大差点变醉熊。💤
酸辣汤水饺(8只)
📍熊妹食上海菜的心头好就非酸辣汤莫属,记得有次晚上8点半🕣黎到《面馆皇》,酸辣汤已经卖哂❌,可见受欢迎程度💗。
📍提倡多菜少肉的熊妹其实就偏好韮菜云吞,不过好味的东西系大罢人欣赏👏🏻,又卖烦了,咁熊妹就退而求其次拣了水饺🥟。
哎呀,唔记得走葱添🌱,益哂熊大。
酸辣汤一如既往,真材实料到爆,爽口猪皮,脆木耳丝,厚实豆腐,浓稠的汤羮,酸妹妺的味道,加埋蒜蓉辣椒酱🌶️,系熊妹最喜爱🥰的质感同味道呀,大🈵足!
比较惊喜🥳系用上豆磨成的豆腐砖而唔系超巿的盒装豆腐,因为熊妹觉得盒装豆腐虽然滑,但正正因为太滑口,用黎煮汤羮太容易散碎,变成融入系汤入面,最后根本食唔到任何一口豆腐。所以《面馆皇》酸辣汤选用的豆磨豆腐系非常符🈴熊妹口味的,
水饺🥟有8大只,系厚饺皮款,饀料系猪肉饀🐷,无菜感觉成件事比韮菜饺肥腻啲,味道正常,好饱肚。
📍埋单$123,平价上海菜肴,美味又饱肚,非常美满的2018年最后晚餐🥣,熊大熊妹2019年系会继续支持的💪🏻。
📍然后熊大熊妹赶住去AIA🎡掉公仔🧸倒数喇⏳,拜拜你条尾👋🏻,2018!