2024-06-11 564 浏览
不嬲都听楚撚记好出名,记得疫情𠮶阵都曾经试过佢土瓜湾店嘅嘢食,虽然𠮶阵系叫外卖,但食物质素都几唔错,即使叫炸嘅嘢食,拎到返到公司都仲系好脆仲热辣辣,印象唔错。适逢同同事食饭,又谂起佢嘅小菜,就决定嚟试佢西环店嘅嘢食,装潢陈设我就唔多讲啦,大家上网都见到佢装潢行老香港风格,比返种以前食大牌档嘅氛围,而地方环境都企理舒服嘅。睇佢菜单食物选择都多嘅,因为好想食热气嘢,所以一口气叫咗三样煎炸嘢食同埋一个菜同汤:1. 香煎黑松露手打莲藕墨鱼饼2. 椒盐九肚鱼3. 避风塘鲜鱿4. 飞天通菜煲5. 老火菜干煲猪肺汤1. 香煎黑松露手打莲藕墨鱼饼:煎得唔错,落咗适量嘅油煎,咬落去表面焦脆,唔会成口油淋淋。仲有淡淡嘅黑松露味,调味刚刚好,黑松露味唔会太抢。2. 椒盐九肚鱼:唔使讲又系炸得香脆,食落热辣辣出哂烟,同坊间嘅椒盐九肚鱼唔同,佢嘅调味有少少特别,食唔出系咪加咗柚子,但食落感觉轻盈,零负担。3. 避风塘鲜鱿:一如槪往,又系炸得出式,呢碟菜系我地全晚最期待嘅菜式,而佢真系不负众望,避风塘嘅味道好突出,亦唔系好辣,啱哂唔食得辣嘅我地。而本身无打算叫饭嘅我地,都因为要食埋啲炸蒜,而专登叫一碗饭嚟送,所以

4. 飞天通菜煲
5. 老火菜干煲猪肺汤

3. 避风塘鲜鱿:一如槪往,又系炸得出式,呢碟菜系我地全晚最期待嘅菜式,而佢真系不负众望,避风塘嘅味道好突出,亦唔系好辣,啱哂唔食得辣嘅我地。而本身无打算叫饭嘅我地,都因为要食埋啲炸蒜,而专登叫一碗饭嚟送,所以真系几好食嘅。
4.  飞天通菜煲:味道几好,我欣赏师傅整呢道菜嘅时候唔会好似其他食店咁,整到得个咸字,会就住调味。
5. 老火菜干煲猪肺汤:中规中矩,调味尚可,冇太劲味精。

总结嚟讲,食物质素嚟讲系中上,三个人五碟嘢啱啱好,今次嗌咗太多煎炸菜式,个胃未有空间可以试到佢啲小炒、沙拉骨𠮶啲;但对于男士嚟讲,可能就要叫多几碟。而就住服务嚟讲,平日晚市见佢最早17:30就可以book枱,下一轮系19:00,如此类推,用餐时间九十分钟。可能食早𠮶轮啦,餐厅都未算多人,仲有好多吉枱,以上菜速嚟讲,佢绝对系有效率嘅👍,叫完大槪十五分钟嘢食就陆续上。见佢由18:45开始多人,可想而知,19:00𠮶轮应该系最多人入座嘅,但当晚食到7点3到都唔见佢有人喺门口排队,亦无其他食客等点位,点知都比人赶😅
唯一要讲嘅地方,喺用餐时间内,待应对人嘅态度系okay嘅,仲好细心咁提我地要小心枱同枱之间嘅罅隙,唔好郁到张枱。但喺接近完嘅时候,倒数分别30/15/5分钟待应会催你交枱,前前后后比佢催咗三次,见你仲食紧嘅时候又准时交唔到枱,佢地会一致咁木无表情😶‍🌫️,喺你枱边行下又望下,以身体语言催下你咁…睇得出,呢班同事真系好帮得老细手,大大提高高翻桌率👍
4. 飞天通菜煲
5. 老火菜干煲猪肺汤(小)
2024-06-05
  • 1.香煎黑松露手打莲藕墨鱼饼