餐厅: OPPA韓國燒肉店
资讯:

呢间韩烧🇰🇷🔥其实开左好耐,咁啱之前食饭经过附近见到记得就再黎食下~ 一入到黎已经见到色彩缤纷既壁画,全部系唔同食材既卡通,有得意既鸡🐥、牛🐮、猪🐷同八爪鱼🐙,令人感觉开心啲~ 食材方面选择多,质素都唔错~(5 😍 系满分,🤩系半分)牛气冲天和牛拼盘 🐮 - $458 (好味指数:😍😍😍😍)原本以为个拼盘净系有唔同牛🐮既部位,原来连唔同产地既都有,啱晒我呢啲钟意一气过试晒唔同野既人😌美国上肩胛肉 🐮:系牛肩上面既肉,肌肉纤维相对比较多,口感结实啲但唔会韧,肉汁丰富美国牛小排 🥩:油脂丰富,肉质结实,而且去左骨🦴就啖啖肉咁几好食😋美国下肩胛:系由肩部到背脊位置既部分,纤维细小,肉质柔软,油脂适中,味道浓郁~日本A4背峰肉:即系肉眼顶盖,黎自和牛肉眼🥩上面嫩滑既部位,系和牛🐮入面得大约得1.5~2KG左右,油香同肉味比例平均,甘香鲜味,油花同爽口兼备几正🤤日本A4上脑肉:呢个部位系唔近脑🧠既😂 上脑肉系指牛后颈、脊骨两侧既肉,肥瘦交错但会感觉偏瘦啲,细嫩多汁,入口即化~日本A4牛肉眼 🥩:肉质嫩滑,有几香浓既牛味🐮同埋几靓既大理石花纹,有几醇厚既油香🤤韩牛肉眼 🥩:食完和牛就食韩牛🐮,感觉

(5 😍 系满分,🤩系半分)
牛气冲天和牛拼盘

牛气冲天和牛拼盘 🐮 - $458 (好味指数:😍😍😍😍)

韩牛肉眼 🥩:食完和牛就食韩牛🐮,感觉几juicy同埋牛味🐮几浓郁,肉质相对上会紧实啲,各有特色~

澳洲和牛颈脊 🦘:牛颈脊系位于牛颈同肩胛之间既肉,运动量比较多,有适量既油花,肉质鲜嫩爽滑,肉味浓郁~

澳洲和牛舌 🦘👅:质感厚实爽脆有咬口,有几香浓既牛味🐮同埋够juicy
生菜

生菜 🥬 (好味指数:😍😍😍😍)
如果净系食肉觉得漏既话,可以喺啲肉蘸左烧肉汁🔥或者豆酱🟡之后,再夹埋清新爽脆既生菜🥬一齐食,可以解腻,口感又丰富啲

泡菜蛋 🌶️🥬🥚 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
喺个锅既旁边店员仲倒左啲泡菜蛋液🌶️🥬🥚,咁就可以一边等啲肉烧熟🔥,一边又有蛋🥚可以食住先,酸酸辣辣🌶️又爽口既泡菜🌶️🥬连埋嫩滑香口既蛋🥚几夹同好食😋,如果想再加蛋浆就加多18蚊
参鸡汤

参鸡汤 🐥🥣 - $88 (好味指数:😍😍😍😍)
韩国🇰🇷既鸡汤🐥🥣同我地既唔同,佢地偏向追求可以解渴同滋补,相对上会清啲,饮落有清香既人参味,啲鸡🐥既份量几多,应该有半只~ 骨🦴同肉好易分开到,细嫩鲜美,有几香浓既鸡味🐥~ 亦有清甜软腍既洋葱🧅、香甜明目既杞子🔴同埋软糯既糯米,丰富又饱肚
蜂蜜原浆米酒

蜂蜜原浆米酒 🍯🍶 - $88 (好味指数:😍😍😍😍)
1 set有500ml, 上枱既时候已经见到每只杯都有一旧方形既蜂巢粒🐝,跟住店员会将铜壶既米酒🍶倒喺杯到,搅一搅就饮得~ 米酒🍶经过发酵之后产生会有气泡感,感觉会有刺激感,而且加左蜂蜜🍯之后更加香甜同易入口,几滋润~

韩式配菜
有4款,包括有麻油香味又清爽既芽菜、酸甜多汁既萝卜⚪️、清新爽口既紫菜同埋酸酸辣辣既泡菜🌶️🥬,可以消滞开胃🤤

好味指数:😍😍😍😍
推介指数:😍😍😍😍