龍亭

Lung Ting Teppanyaki
对上一次食ᴛᴇᴘᴘᴀɴʏᴀᴋɪ已经系好多个月之前,上网见到呢间用咗我最钟意嘅绿色做主题,仲要系日籍厨师主理👨🏻‍🍳 即刻ʙᴏᴏᴋ😆 有得睇住师傅整🥰ᴏᴘᴇɴʀɪᴄᴇ订仲有ᴅɪꜱᴄᴏᴜɴᴛ添😚 价钱丰俭由人,今次就试下588同788嘅餐🥰1️⃣ 前菜🥗当日厨师为我哋准备咗呢个烟三文鱼沙律😆配搭上鱼子酱同柚子黑醋,食落去酸酸甜甜好开胃,而且仲有粒龙珠果同蕃茄仔添!2️⃣ 鱼子酱温泉蛋🥚用白松露捞上鱼子酱蛋黄,完全冇蛋嘅腥味,仲好香松露味,食落去好似豆腐花咁滑捋捋好特别😚 3️⃣ 昆布豆腐面豉汤🥣有豆腐又有昆布嘅汤,饮落唔会好咸,味道调得啱啱好🥄4️⃣ 主菜🐠嚟到最期待嘅主菜,每人可以拣两款✌🏻 我就拣咗鲍鱼同埋带子,鲍鱼方面好爽口,而且配搭埋蒜蓉好香口冇得输😚 而带子就采用刺身级别,所以唔系全熟,保持翻新鲜嘅味道,加上有埋鱼子酱更上另一个层次😍另一份嘅主菜就拣咗东升斑同扇贝🤘🏻 扇贝用咗咗松露牛油嚟整,食落去好ᴄʀᴇᴀᴍʏ,肉质都好弹牙,底下就有黄瓜,最紧要要配埋一齐食🤪 而东升斑嘅肉质好细嫩,除咗可以蘸蝶豆花海绵泡泡食之外,亦都可以蘸黑醋食添😽5️⃣ 肉类🥩第一款系厚切黑豚猪扒,真系煎得好香口😆而且啖啖肉汁

1️⃣ 前菜🥗

当日厨师为我哋准备咗呢个烟三文鱼沙律😆

2️⃣ 鱼子酱温泉蛋🥚

3️⃣ 昆布豆腐面豉汤🥣
有豆腐又有昆布嘅汤,饮落唔会好咸,味道调得啱啱好🥄

4️⃣ 主菜🐠

5️⃣ 肉类🥩

第一款系厚切黑豚猪扒,真系煎得好香口😆

而且啖啖肉汁,配有菠萝辣菜汁,估唔到又几夹🤣 有水果嘅新鲜口感,别有一番风味🤪

第二款就系铁板牛柳,拣咗要五成熟,师傅煎得啱啱好,唔会好柴😆 而牛味亦都好重,配埋黑色嘅岩盐,冇可挑剔🫡

6️⃣ 炒饭🍚

系一个碗仔山嘅炒饭,食落好香口,米饭系粒粒分明,仲有大虾🍤添~ 788套餐嘅炒饭系有鲑鱼卵嫁,好精致🤩

7️⃣ 甜品🍨

到最后一定要有甜品😆 呢度嘅甜品系云呢拿味同埋较少见紫薯味嘅雪糕~ 侧边有爆珠红豆粒,咬开就好似红豆沙咁🫘 另外仲食用花同女士专属嘅玫瑰花啱晒打卡用😍

8️⃣ 梅酒🍶

见到饮品柜有梅酒,忍唔住嗌咗支嚟饮~ 细细哋一枝,两个人饮就啱啱好嗌😆
午餐