2007-03-12
寻晚两口子去左黄埔行街, 行到咁上下差唔多到要食晚时候, 于是咪谂下有咩野好食啰, 心谂黄埔咁多野食, 我都未试过晒, 难得黎到好想试下新野, 于是问一问女友想食咩啦, 点知佢话好想食薄饼, 我于是就话食薄饼要乞架, 唔好啦, 但系佢唔明, 我于是咪话比佢知食薄饼咪即系要去pizza hut啰, 咁佢先识笑! 行左一阵都系谂唔到食咩, 于是问下女友想试新野定旧野啦, 新野就一定未试过冇保证, 旧野就会叫佢去客家三代, 于是佢话要试下d新鲜野, 咁就上去蔡澜美食坊睇肠啦, 见到有王家沙同鼎泰丰两间食上海野, 问佢会试边间, 佢就话试王家沙! 等左一阵位就有位, 不过由于人多关系, 被安排坐门口而且近收银位置, 坐位真系差, 不过算啦, 鬼叫咁多人咩, 唯有希望d野食好味啦! 服务态度都系一般, 不过都系唔好要求咁多住喇! 睇左一阵, 我地叫左小笼包, 咕噜肉, 鲜肉生煎, 担担面同埋牛肉煎饼!小笼包一笼有六只, 味道都ok, 不过皮就厚左d喇, 可能佢唔想入面d汤咁易穿啦, 所以就整厚d, 所以我觉得翡翠好味好多喇; 咕噜肉都唔记得左系传统酱定系失传酱喇, 净系知道系噜肉, 冇咩特别,
小笼包一笼有六只, 味道都ok, 不过皮就厚左d喇, 可能佢唔想入面d汤咁易穿啦, 所以就整厚d, 所以我觉得翡翠好味好多喇; 咕噜肉都唔记得左系传统酱定系失传酱喇, 净系知道系噜肉, 冇咩特别, 不过几开胃同几惹味, 但系d肉就比较干身, 可以啦; 鲜肉生煎一客有四个, 其实即系生煎包, 不过呢个就真系唔错喇, 个包里面有汤, 唔会干身, 仲有个包底部煎得非常香脆, 一d都唔硬, 好味; 担担面就要左唔辣, 面质唔错, 另加辣油都好香好味; 牛肉煎饼一客两件, 都煎得几香, 个牛肉馅又有d汤入面, 所以都系唔干身, 但唯一就系比较多洋葱, 我唔系咁钟意啰!
总括黎讲都可以, 我谂有机会都会再试, 不过亦都好想试下鼎泰丰, 唔知边间好味d呢? 食到饱饱, 埋单$195, 可以接受啦!