2021-10-26
第一次踏足奥海城,就孖住朋友去食好嘢,呢间中式茶楼餐馆听个名够晒气派,入到去坐底先上一兜仔燘花生栗子过吓口瘾,结果好食到唔停口,栗子当造,估唔到卖相普普通通,但咁滋味,呢碟软冧冧口感嘅小食为今晚饭局开咗个靓头。#手工虾枣口感似食紧鲮鱼球,但系猪肉款,佢炸至外皮脆,食一卷落肚已经滞,当晚冲咗一壶香片缓解吓啲肥腻嘢。份量好足。#手工白玉鏄👍🏻豆腐饀,有麻薯口感,软软糯糯,外皮薄脆,有微量木耳同甘荀丝,没有影响口感,依然肉眼可见。#荔枝咕噜肉咕噜肉似返平时食开𠮶啲,真系有荔枝,但不太能食出荔枝甜味,洋葱生炒有啲哽喉几攻鼻。菜式一般。#老鼠粉/濑粉煲落晒一碟柠檬汁,再揾匙羹打匀只生蛋,质感稠结,试第一啖发现意外地fresh,味道唔䶢唔淡,柠檬味较为突出,原本味道已被彻底掩盖。要赞吓嘅系,比我最近食过一次嘅专门店濑粉更爽滑,椰菜花焖得啱啱好。
手工虾枣
手工白玉鏄👍🏻