2018-01-15 202 浏览
又系放工之后去左金钟行下,行完懒得再去第2到食晚餐,所以选择留番系PP食。行左一个圈,嫌下面既餐厅实左太open,完全无左privacy,行行下最后都系去番Dalloyau!上次食完之后其实都会想再黎食过,因为味道真系好好,再加上选择好多,可以慢慢试哂佢。今次可能系圣诞新年假期之后既PP多番人,餐厅都多左好多客人,但系仍然可以俾到安静同私隐俾每一枱客人,值得一赞个环境设计事不宜迟,相机食先。一坐底由staff先介绍饮品,顺带一提,原来呢到宜家已经可以叫有酒精饮品由于当日冻冻地,所以我同朋友都拣左Tea...我叫左个Rose Tea,花味够浓,茶胆做得好细致,一点茶碎都唔会揾到朋友叫左个Yin Yang,味道十分特别,先有咖啡味后有浓浓既焦糖余韵。嗅觉好似饮既甜野咁,但系味觉话你知佢真系荼黎,喜欢茶既朋友可以一试,真系好特别!Duck Confit Opera试下新野食,内有鸭有mustard seed有avocado,口感十分之香滑!鸭肉香味好特出再加上内里甜甜既酱料加配,整个dish都好出色!再encore "Onion soup with cheese toast"呢个汤实在太好味

事不宜迟,相机食先。

由于当日冻冻地,所以我同朋友都拣左Tea...
La Vie en Rose Tea

Onion soup with Cheese Toast
呢个汤实在太好味,所以我一定要Encore!味道一样系咁浓咁香甜,个Cheese toast一样系做得咁神奇!饮完真系觉得好满足!

Lobster Roll
Lobster好新鲜,个酱好好味同Lobster好夹,面色亦都好香好软!

Beef Tenderloin
Beef Ternderloin
又系encore之选!上次个菜煮得咸左少少,今次已经改善好
真系会聆听到顾客既意见,好感动!
上次食已经觉得好正,牛肉好soft,熟成度刚好,个pepper sauce好野味,今次仲要改善左Side dish!我要俾满分!

因为个肚仲有空间,所以再order多个Onion rings试下!
Onion rings
洋葱够大块,唔会净系食到粉团咁,炸粉做得算薄,整体唔油腻,仲要放系到冻左个外皮都仲系脆身!

Molten Chocolate Cake
黎Dalloyau食野又点少得dessert!今次试流心朱古力蛋糕!之前食过同饮过Dalloyau既朱古力都觉得已经比坊间大牌子既朱古力更好味,唔系净系得个甜味同奶味!当然唔可以错过呢到既Molten Chocolate Cake!黎到香喷喷,个流心真系好滑,一切开已经涌出,绝对无Mix唔匀又或者一粒粒既情况,当然,又唔会系稀酊似水,反正就好似岩浆咁smooth!外皮蛋糕好香脆!朱古力味真系特浓呀!
 唯一系旁边个雪糕真系好糕....如果系用番sorbet咁就会无咁流啦~

整体仍然十分之好!不论食物service环境都系正正!
2018-01-10
La Vie en Rose Tea
Onion soup with Cheese Toast
Beef Ternderloin
Onion rings
  • Beef Tenderloin
  • Molen Chocolate cake
  • onion soup with cheese toast