2022-11-21 3158 浏览
天气开始凉,正所谓秋补冬藏,系时候食蛇羮打好个底迎接冬天来临。同朋友倾开话好耐无食过蛇宴,以前好多时去的工会食但而家好少见,有人提议不如去蛇舖食,谂住货真价实好过去酒楼食味精,本身打算去中环蛇王芬但朋友话深水埗都有几间老店,而且佢地有椒盬蛇碌食,最后就决定去蛇王协,始终有的名气。当去订嘅时候原来蛇舖冇位要转去附近酒楼,但唔知边到,既然都去到是旦啦,到食个日中午都冇人回覆就打去问,结果派去石硖尾-酒楼。去到发现环境都唔错,-定比蛇铺濶落,当晚有成10张枱而酒楼亦分咗二楼食蛇宴,心谂塞翁失马焉知非福。上第一度蛇羮,真系正,每人分两碗半,个个食得好开心,然后炸蛇丸,感觉都唔错,但只系暖暖地,唔知系咪炸完再送过嚟,都有七拾分,然后系大家好期待嘅蛇碌,又唔热,唔香,唔脆,大家心知不妙,之后蛇腩,炒蛇片都麻麻,或者雪藏货,失望。鸡一般,姜㯴只有姜没有葱,失败,蚊所谓山瑞,似煲汤猪肉,得个霉仔,汤可以有好重药材味,最后上生炒糯米饭,唔似炒,只系隔水蒸再加花生葱同几片腊肠,豉油都忘记落。整体而言,紧紧合格但失望,或许蛇宴已不合时宜,用的雪藏材料怎会有鲜味,跟二三拾年前无得比,以为食蛇羮算。