2017-07-31 49 浏览
响酷热天气警告之下,其实真系食咩都无胃口,时间到咗两三点,始终都要揾少少嘢食,响人来人往嘅湾仔, 见到电车路旁边有一间小店食日本拉面,价钱唔贵,就入去试吓。店入面唔算多人,只有靠住厨房几个吧枱位,可以清楚望到厨师一举一动,感觉犹如置身日本街头面档一样,当然呢度有冷气更胜一筹。呢度一拉面加一小食只系$110左右,湾仔午饭价钱来说绝对不贵,因为茶餐厅一个碟头饭都可能已经$6-70。餐前小食要咗小龙虾沙律,十分开胃,小龙虾清甜,沙律酱不会过多,有少少芥末味,旁边仲有几块脆脆的紫菜,用来夹着小龙虾沙律吃,食落感觉有层次。拉面要咗豚骨汤拉面,份量十分多,汤底浓郁,有少少浆嘴感觉,胶质好多,拉面不算好弹牙,但糖心蛋好滑,蛋白外层用酱油腌过,咸咸地味道不错。好快就食完呢一餐,整体感觉不错,但又要开始辛劳一日。

好快就食完呢一餐,整体感觉不错,但又要开始辛劳一日。