2018-02-06 118 浏览
铜锣湾遍布了很多不同的食肆餐厅,要在芸芸中脱颖而出,除了懂得利用不同的宣传手法外,最重要的是每位光顾过的顾客的口碑。而这间餐厅,都是经由我朋友介绍,所以今次经过铜锣湾,专登到这间餐厅品尝它的火锅。入到餐厅选择了一个比较清的汤,蕃茄薯仔粟米汤汤底:估唔到都好足料,比起其他餐厅,虽然系同一个汤底,但系往往只系得书仔多,唔似呢个汤底咁多番茄同粟米。渔火特选牛盛会:呢个特选牛盛会有五种不同嘅牛肉,有店员悉心解释,以及建议食法:中间系美国牛肉;左上系肉眼边,店员表示滚到5-6成熟,就可以食;而右上就系牛颈,呢个肉味比较重;左下就系牛舌粒中间,要滚耐一啲,因为肉比较厚,肉肉质比较爽脆;右下系牛柳肉。爽脆珊瑚蚌:喺第二度食,同一个价钱未必有咁大碟,而且每只珊瑚蚌,都算大块同埋好爽口。鲜墨鱼滑:墨鱼滑好爽口,加埋啲鱼子脆卜卜咁,食完一旧,好快就想食第二旧。即炸松脆响铃:估唔到呢度啲响铃真系即炸,啲响铃上枱,都感受到佢哋嘅微温,放入汤底度,真系唔需要浸得耐,浸大约1秒,已经食得!淋淋地脆脆地,正呀!健康竹笙:竹笙好干身,烚完仲系好爽口,加上吸收埋汤底嘅精华,所以咬落竹笙度,感觉就好似饮埋啲汤咁。自家竹蔗

入到餐厅选择了一个比较清的汤,蕃茄薯仔
粟米汤汤底:

即炸松脆响铃:
即炸松脆响铃

自家竹蔗茅根:
自家竹蔗茅根
呢支竹蔗茅根,我极度推介!唔会太甜味道啱啱好!而且唔会好似其他餐厅咁,喺樽入面放满竹蔗同茅根,可以成支饮得晒,唔会有呃秤嘅感觉。

2018-01-08
用餐时段