疫情关系,唔能够每年(最少)一次「寻找他乡的故事」,返日本,唯有食寿司望梅止渴。黎到铜锣湾,谂到嘅寿司已经唔再系大路嘅X气/X长/X両,而系新兴嘅「立鮨」。故名思义,「立」指站立嘅意思,客人需要企足全程。对于老人家未必太适合,不过对于年轻力壮嘅我都仲绰绰有余嘅~立食需要嘅位置较少,令老板可以将租金嘅成本去采购更好嘅食材! 立鮨餐牌有寿司、刺身、手卷、厨师发办set等,寿司种类繁多,仲有当造日本直送海鲜special,每件定价$9-68不等,丰俭由人。拣选寿司后,剔点心纸,师傅按单一次过即做,我通常逐次落单,免得火炙寿司因为一轮叫太多而冻左。古语有云,「冻咗唔好食呀」! 餐具用上「防疫kit」,全部即弃,wasabi系膏状𠮶种,疫情关系明白嘅。喺第四波疫情前仲系用紧即磨嘅山葵,即磨嘅始终好食啲~ ==============================油甘鱼腩寿司(限量)$38上面有柚子酱,带少许柚子皮,鱼肉色泽「令」身,油花均匀分布,入口滑溜柔软,喺口中化开,配搭柚子酱中和油腻感,可惜鱼肉回甘味唔突出 中吞拿鱼腩寿司 $38颜色粉红,油脂纹理如雪花,有鱼油甘香,入口即溶 😌珍宝赤虾

立鮨餐牌有寿司刺身、手卷、厨师发办set等,寿司种类繁多,仲有当造日本直送海鲜special,每件定价$9-68不等,丰俭由人。拣选寿司后,剔点心纸,师傅按单一次过即做,我通常逐次落单,免得火炙寿司因为一轮叫太多而冻左。古语有云,「冻咗唔好食呀」!
油甘鱼腩寿司(限量)$38

中吞拿鱼腩寿司 $38
颜色粉红,油脂纹理如雪花,有鱼油甘香,入口即溶 😌

珍宝赤虾寿司 $15
师傅预先帮客人搣咗虾头,用上少许青柠汁将赤虾嘅鲜味带出

本鲔赤身寿司
本鲔赤身寿司 $20
肉质结实、有咬口,对于唔太喜欢「大拖」太重油脂嘅我嚟讲,赤身重肉味,感觉清爽

青瓜小卷(6件)$9
之前喺尖沙咀嘅分店,师傅会花工夫将青瓜切丝,青瓜丝同醋饭融为一体,铜锣湾店青瓜用切条嘅方法,略为逊色
深海池鱼刺身(三片)
深海池鱼刺身(三片)$68
表皮散发银色嘅光泽,鱼片透明润泽,入口清甜,鱼油慢慢渗出

鳗鱼寿司
鳗鱼寿司 $15
厚身,鱼肉松软,因为火炙过先上枱,所以带微暖,突显鱼油香,身为鳗鱼爱好者嘅我哋,encore手卷!

鳗鱼手卷
鳗鱼手卷 $18
手卷用紫菜将鳗鱼紧紧包住,师傅会细心地用细块紫菜,包一包手卷底部避免鳗鱼汁系手卷底部流出,学到日本人嘅细心值得一赞!个人觉得鳗鱼手卷比寿司更出色

唔怕企住食,食住企嘅你一定要考验下脚骨力喇!

立鮨
📍 铜锣湾谢斐道535号Tower 535地下03A号舖
本鲔赤身寿司
深海池鱼刺身(三片)
鳗鱼寿司
鳗鱼手卷