2022-10-05
新开张,朋友又劲推介,所以今日红日中午黎食。前两日已经买外卖试左佢嘅醉鸡同炸鱼皮,我唔知佢用花雕定系槽卤,只醉鸡醉到过咗龙,食几旧ok嘅,食成半只就愈食愈觉得苦,可能我唔识食,哩D先至系正野。至于炸鱼皮,学苏丝黄话斋,系硬嘅,一D都唔脆。讲返中午黎食哩餐,两个人叫左两碗河粉,一碗系鱼皮饺、墨鱼丸、鲜牛柏叶拼纽西兰羊片,另一碗系猪大肠、鲜牛肉拼墨鱼头。两碗都系胡椒猪肚汤底。小食叫咗麻辣猪耳。仲叫多两罐汽水。我哋中午两点黎食,炸鱼皮同一字骨已经卖晒,所以一字骨试唔到。河粉系好食嘅,汤底亦好正,唔饮埋有D嘥,但所有自选嘅食材就份量少质素亦麻麻,当中比较好食系鱼皮饺,但系得两粒。墨鱼头同墨鱼苏就渌过龙,缩左水又有D韧。鲜牛肉就有一浸猪润味。羊片就系佳宝D肉。至于麻辣猪耳份量一样系少,成$38,得几旧,唔知系唔系新鲜猪耳,颜色比较浅,食落口感介乎爽脆同硬之间,但就够辣。縂结,埋单$180,推介系辣椒油同胡椒猪肚汤,佢哋自己话个汤系冇味精,如果系真,应该贵就贵在煲汤度。