虽然喺湾仔区嘅餐厅好多但如果喺一啲重要嘅工作场合要宴客或者想同一啲重要嘅人食一餐有水准嘅饭拎得出手嘅餐厅虽然都有但impress到人嘅我会觉得系呢一间嘞虽然话呢间系新餐厅但菜式嘅精致程度同埋服务嘅质素都完全系可以用老练唻形容茶我好随便咁拣咗香片但上枱嘅春毫香片比平时饮开嘅香好多 感觉比一般嘅香片轻盈醇和 比一般香片 冇𠮶份涩味 有少少回甘✦ 江西豆腐配金沙白饭鱼 呢两款前菜都系俾你试到个味系开胃、口感系香脆,但唔会令你有饱感,亮点系咸蛋黄咸香、白饭鱼酥脆✦ 大宅佛跳墙 呢款都算系经典嘅中式传统高级菜式,靓嘅鲍参翅肚瑶柱冬菇鹌鹑蛋只系肉眼可以见到嘅食材,背后炖煮高汤嘅食材仲有一大堆,所有呢啲贵价食材,经过嘅繁复嘅处理,浓缩到一个细细嘅炖盅,长时间控制住火候嘅炖煮,可以睇得出嘅系,厨师对火候同时间做咗好精准嘅控制,神奇嘅地方系,咁多唔同嘅食材摆埋一齐,都唔会有任何一款过老,汤嘅浓郁,系唻自食材嘅味道而唔系调味料,真系每一啖都系精华。食落去冇夸张,真系会有啲感激嘅feel。✦ 蟹黄银针烩玉带 上一道菜系深藏不露嘅功架嘢,呢道就系霸气外露型,蟹黄同大大粒刺身级嘅带子,卖相光鲜亮丽。一上枱已经好
虽然喺湾仔区嘅餐厅好多

江西豆腐 金沙白饭鱼

✦ 大宅佛跳墙

✦ 蟹黄银针烩玉带
蟹黄银针烩玉带

上一道菜系深藏不露嘅功架嘢,呢道就系霸气外露型,蟹黄同大大粒刺身级嘅带子,卖相光鲜亮丽。一上枱已经好香,口感系汤羹嘅口感,加上吸收咗汤汁嘅银针粉,鲜味但唔会软烂,又系一种恰到好处。

✦ 20年古月龙山花雕蛋蒸虎虾球
20年古月龙山花雕蛋蒸虎虾球

蒸蛋冇人未食过,但系可以令到蒸蛋变成一款高级菜式,就系心思同功架。我冇怀疑过个蒸蛋会有几嫩,虎虾会有几大只弹牙。个心思位系花雕,本身蒸蛋火候系最大难度,我谂落花雕蒸,应该系另一个难度。用靓花雕蒸蛋原来系咁,甜啦,醇啦,另一个层次嘅香。简单但又好难忘记嘅味道。

✦ 拔丝咕噜肉
拔丝咕噜肉

间间酒楼都有嘅菜式,但都系要揾啲位impress人,挂汁得唻流畅,酸酸甜甜,外脆内香,呢啲基本。菠萝甜之余肉质嫩,落马蹄有画龙点睛feel,个清爽感即刻攞返个平衡,每样都切到一口size,人客食嘢时候都仲可以保持优雅,好细心。

✦ 香煎一夜鲜麒麟鱼
香煎一夜鲜麒麟鱼

第一次食麒麟鱼,最特别系佢鱼鳞烫到企身,之前净系食日式omakase时见过相似处理,鱼鳞脆,但鱼肉仍然系鲜嫩。

✦ 虾子花胶浓鸡汤拌菜苗手工拉面
虾子花胶浓鸡汤.拌菜苗.手工拉面

真系好明白点解每道菜都要好精致咁一道一道上,因为净系闻佢地嘅香气嘅一刻已经开始享用紧呢道菜,你绝对唔会想几道菜嘅香气混埋一齐。提到呢度,真系要讲,时间控制又系老练。完全睇唔出系新餐厅。
呢道菜香味应该系最抢嘅一道,代表佢个鸡汤真系浓郁,配虾子又系一个心思操作,未食到呢到菜已经知,面一定弹牙,花胶一定靓料厚身,但值钱地方系配搭,虾子提升鲜味真系一绝,菜苗个刀工又系细致,唔认真睇会以为佢系面嘅一部分,但同时佢又令整体清新解腻咗。

✦ 芋茸炖鲜奶
芋茸炖鲜奶

绵密、顺滑、香,我谂睇到呢度对厨师对火候嘅控制冇怀疑。其实我觉得呢款甜品厨师好有信心先会咁出,因为食材系常见食材,但佢作为一款甜品,即系佢上枱系压轴出场,食完咁多山珍海味之后厨师觉得你仍然会试佢呢款芋茸炖鲜奶,要加啲色水嘢令佢个名好听,或者令佢好似好丰富、卖相好靓,其实好容易,但厨师就系知冇需要,知less is more,够胆就咁叫芋茸炖鲜奶,咁你明呢款甜品有几劲。
江西豆腐 金沙白饭鱼
蟹黄银针烩玉带