2019-07-24 383 浏览
是日同旧同事聚旧,知道尖沙咀利宝阁有2小时任食放题,除左有55款中式食品任点任食之外,每人仲有一份爆膏野生时令奄仔蟹,原只鲍鱼花菇同花胶响螺鸡汤,都只系每位$278,非常抵食,点可以唔试下呢?餐厅位于The One 17楼,装修时尚,可以一边欣赏维港夜景,一边享用晚餐,简直是双重享受!爆膏野生时令奄仔蟹:奄仔蟹可以拣清蒸,鸡油花雕蒸同埋油盐焗。我地拣左一只清蒸一只油盐焗。上菜时散发出阵阵香气,打开蟹盖后仲发现丰富嘅蟹膏,食落好新鲜,入口甜甜地,令人食到舐舐脷。原只鲍鱼花菇:原只鲍鱼卖相吸引,咬口弹牙,味道唔错。花胶响螺鸡汤:花胶响螺鸡汤以原盅盛上,打开盖后散出阵阵鸡汤味,香气扑鼻而来,汤料非常足,花胶都算几大块, 咬落去都颇有胶质, 女士恩物,滋补又养颜。 片皮鸭:厨师即场片皮鸭,片皮鸭皮脆肉嫩,厚薄适中,配上又薄又烟靭嘅饼皮,加埋青瓜条同甜酱食,感觉相当清新,亦都无油腻嘅感觉,值得一赞。鲍汁凤爪: 凤爪吸收晒鲍汁嘅精华味道相当香浓,非常好味,令我地叫完一份再一份。玻璃咕噜肉:咕噜肉外脆内软,甜酸汁味道调较得算几好,入口酸酸甜甜咁,几开胃,卖相亦都色彩缤纷,非常吸引。红油抄手:红油辣味

爆膏野生时令奄仔蟹:

原只鲍鱼花菇:
原只鲍鱼卖相吸引,咬口弹牙,味道唔错。

花胶响螺鸡汤:

片皮鸭:

鲍汁凤爪:

玻璃咕噜肉:

红油抄手:
红油辣味唔重,云吞馅料够多,个皮仲好滑,入口好有鲜味,配埋四川辣油,真系无得顶呀。

水煮鱼:
超级钟意食水煮鱼嘅我,呢度可以任食又点可以唔试呢?

水煮鱼一上枱时香味扑鼻,鱼肉入口超滑,肉质鲜嫩,真系食得超过瘾。

香辣蒜香虾:
虾加咗蒜头同豆豉炒起,非常惹味,肉质够爽口弹牙。

奶皇包:
奶皇包包皮唔算厚,奶黄味好香,入口都好松软,不过如果d奶皇可以整得再流心一d就更加好喇。

杨枝甘露:
杨枝甘露好重芒果味,配上柚子,入口酸酸甜甜,味道出奇地夹。

芒果布丁:
芒果布丁有好香甜嘅芒果肉,配上花奶,入口好香,为我地嘅晩餐划上完美句号。