2023-06-27
旧老细回港, 请佢去附近嘅富豪酒家食饭,见到个阿翁鲍鱼美食套餐, 每人只系$488,有点心, 汤,鲍鱼, 饭同甜品。🍭点心拼盘 (潮州蒸粉果,安虾咸水角,黄金凉瓜饺)每次食点心, 见到咸水角必点, 因喜欢食咸水角皮烟靭带微甜嘅味道, 而富豪嘅馅系有虾嫁! 虾嘅鲜味同爽脆混入烟靭嘅咸水角皮, 滋味爆灯。🍭鲍鱼鹅掌时菜主角35头吉品鲍鹅掌时菜最出色,尤其系吉品鲍用刀切下有黐刀嘅感觉,香浓、软滑、溏心,果然名不虚传。这个套餐超值好食。赞!🍭迷你瑶柱鲜虾荷叶饭虽话系迷你荷叶饭, 但饭量足。 打开荷叶时巳闻到清香嘅荷叶味, 米饭粒粒分明, 每啖都沾有瑶柱同虾的海鲜味, 一阵己经将成个荷叶饭食哂。有点失礼!🍭蛋白杏仁茶白滑细致嘅杏仁茶好顺喉, 蛋白同杏仁比例刚好,蛋白中和咗杏仁嘅甘味, 令人觉得好似饮咗成碗蛋白质, 好润!
🍭点心拼盘 (潮州蒸粉果,安虾咸水角,黄金凉瓜饺)
🍭鲍鱼鹅掌时菜
🍭迷你瑶柱鲜虾荷叶饭