2023-12-28
作为潮人,当然系来食下潮食,呢间金陵会潮宫系湾仔一带好出名,一齐睇下今日既menu:潮州煎伊面 (配砂糖同埋醋) 😻😻煎韭菜粿😻😻蟹籽烧卖😻😻透明水晶包😻😻潮州粉粿😻😻菜苗饺😻😻😻潮州煎伊面潮州煎伊面系一道非常好味嘅传统小吃,受到唔少潮州人嘅喜爱。佢煎到啱啱好嘅脆口质感同时又保持到个面嘅弹牙度,每一啖都令人回味。配埋砂糖同醋调味,更加带出咗啲面嘅香口同埋韵味,简直系一种享受。😋🍜煎伊面色香味俱全,卖相吸引,落口后𠮶种脆脆嘅感觉令人食指大动。加上砂糖嘅甜味同醋嘅酸味平衡到恰到好处,令成碟嘅味道更加层次丰富,真系令人食咗仲想再食。😍👍无论你系潮州人定唔系,都应该一试呢个独特嘅小吃。咬落去𠮶种松脆又唔过火,面条完全吸收咗砂糖同醋嘅味道,令人一试难忘。咁好食嘅潮州煎伊面,真系值得大家一试!🤤🤩👌🏻🥳👏🏻😻😻煎韭菜粿煎韭菜粿喺广东传统小食入面,可以算得上系一个经典。韭菜嘅鲜香夹杂住煎粿嘅酥脆,真系一个绝配。😋每一口都能够品尝到韭菜嘅微辣同粿嘅软糯,滋味十足,可以话系难以抗拒嘅诱惑。🤤煎到金黄嘅外皮又脆又香,入口即化,与韭菜嘅清新味道完美结合。食嘅时候酥香四溢,每一啖咬落都有种幸福感觉,好似自己嘅
潮州煎伊面 (配砂糖同埋醋) 😻😻煎韭菜粿😻😻蟹籽烧卖😻😻透明水晶包😻😻潮州粉粿😻😻菜苗饺😻😻 😻潮州煎伊面
潮州煎伊面系一道非常好味嘅传统小吃,受到唔少潮州人嘅喜爱。佢煎到啱啱好嘅脆口质感同时又保持到个面嘅弹牙度,每一啖都令人回味。配埋砂糖同醋调味,更加带出咗啲面嘅香口同埋韵味,简直系一种享受。😋🍜煎伊面色香味俱全,卖相吸引,落口后𠮶种脆脆嘅感觉令人食指大动。加上砂糖嘅甜味同醋嘅酸味平衡到恰到好处,令成碟嘅味道更加层次丰富,真系令人食咗仲想再食。😍👍无论你系潮州人定唔系,都应该一试呢个独特嘅小吃。咬落去𠮶种松脆又唔过火,面条完全吸收咗砂糖同醋嘅味道,令人一试难忘。咁好食嘅潮州煎伊面,真系值得大家一试!🤤🤩👌🏻🥳👏🏻 😻😻煎韭菜粿
煎韭菜粿喺广东传统小食入面,可以算得上系一个经典。韭菜嘅鲜香夹杂住煎粿嘅酥脆,真系一个绝配。😋每一口都能够品尝到韭菜嘅微辣同粿嘅软糯,滋味十足,可以话系难以抗拒嘅诱惑。🤤煎到金黄嘅外皮又脆又香,入口即化,与韭菜嘅清新味道完美结合。食嘅时候酥香四溢,每一啖咬落都有种幸福感觉,好似自己嘅舌头都喺开Party一样。🎉👌🏻加上煎粿本身嘅腍滑同埋那份精致嘅口感,食起上黎唔会太油腻,而且啖啖都系实料,令人食到停唔到口。透过简单嘅煎技术,就可以将平凡嘅韭菜同粿变成呢么诱人嘅美食。🍽🌟食过一次煎韭菜粿之后,肯定会令人销魂,念念不忘。而家想起都会流口水,绝对系值得推荐给每一位爱好广东小食嘅朋友!😍👍🏻🥳 ❤️🔥蟹籽烧卖🫶🏻
呢度整得好好,好入味,加埋啲调味葱油,好鲜好香,有少少惹味之余仲有蟹籽油香,丰富美味! 透明水晶包❤️🔥
超级大兜,好抵食!🏻呢个就好滋味! 潮州粉粿✌🏻+菜苗饺😻😻
一上台就已经非常吸睛,色泽鲜艳,少许油光。入味之余唔会好肥,而且好juicy,好好食,我地都食左好多。