2024-05-10
好钟意食西班牙 Tapas,全部细细碟,好味又送酒,不过普遍香港食 Tapas都贵但俾我响天后揾到间性价比超高嘅西班牙餐厅:ROJO餐厅响木星街,介乎天后同炮台山地铁站中间,都易揾最正系佢哋而家做紧二人餐$535,可以响10款 Tapas入面拣5款,另外6款主菜拣1款,仲包埋甜品,非常超值。而order呢个餐,再加$138,就可以有1支 house red or white,抵到痴线蕃茄银鱼柳多士:响蕃茄碎多士上面放条Anchovies,咸味极重,刚好蕃茄碎作中和,开胃惹味Chorizo西班牙辣肉肠片,辣味唔算劲,反而油脂几丰富Tuna ceviche柠檬汁腌吞拿鱼,柠檬青柠汁好香,加上碎洋葱及碎青椒,感觉好freshJamon potato salad 黑毛猪火腿薯仔沙律配蛋黄酱,味道冇上几款咁浓,正好清吓味蕾Toritilla西班牙薯仔软腊肉蛋饼,好香浓蛋味,腊肉剁碎咗,食时有肉松嘅感觉主菜拣咗西班牙烧乳猪,需要另外加$38。皮系属于光皮,唔系芝麻皮,但反而够薄够脆,好似食紧薯片咁。肉又够嫰,一D都唔干,点青苹果蓉,中和咗油腻感,好食到停唔到口Churros 西班牙肉桂油条,即叫即
但俾我响天后揾到间性价比超高嘅西班牙餐厅:ROJO
餐厅响木星街,介乎天后同炮台山地铁站中间,都易揾
最正系佢哋而家做紧二人餐$535,可以响10款 Tapas入面拣5款,另外6款主菜拣1款,仲包埋甜品,非常超值。而order呢个餐, 再加$138,就可以有1支 house red or white,抵到痴线
Chorizo西班牙辣肉肠片,辣味唔算劲,反而油脂几丰富
Churros 西班牙肉桂油条,即叫即炸上枱热焫焫,配浓浓嘅朱古力酱加埋云呢拿雪糕,冷热甘甜口感一次过感受哂,爽