2020-09-14 246 浏览
之前成日见人食呢间餐厅,啲卖相几靓,所以想嚟好耐!原来唔止靓,仲系一间食素嘅餐厅。我哋book咗1830,被通知2000要交台。餐点选择唔算多,菜色亦称冇太花巧特别,唯独我同朋友都即刻聚焦一样 —— 冬荫意大利饭!呢个听落最特别了,感觉好fushion好新鲜。顺带一提,menu写明份量大,有需要可以要求减量⋯令我真系好好奇份量有几大先会叫人减量?然后,系我错了。佢份量真系好大好夸张啊!净系望啲饭都起码有两碗吧?!基本上两个人细食啲都会够食 真系应该乖乖叫减量的⋯个饭好有冬荫功𠮶种酸酸辣辣、金不换嘅香味,但味道上唔算浓,反而系偏清淡少少但带微酸辣嘅饭。饭质偏淋,但同啲汁融为一体。饭入面混有草菇、芦荀,令口感冇咁斋。但作为食荤嘅人,即使佢味道唔错同几特别,但整体都系算清淡,会有少少空虚。而呢个意粉就普通好多了。就真系纯粹一个以植物材料炒成嘅斋意粉⋯混有蒜泥,但味道真系冇特别,好家常菜feel,感觉自己喺屋企都轻易整到一模一样嘅味道。但值得一赞嘅系意粉算烟韧同幼身,所以口感几好~ 整体嚟讲最大卖点系 份量大!好适合大食嘅朋友😂而味道上都系偏淡的,食惯肉/重口味嘅可能未必满足。不过呢两款都系主
之前成日见人食呢间餐厅,啲卖相几靓,所以想嚟好耐!
原来唔止靓,仲系一间食素嘅餐厅。
我哋book咗1830,被通知2000要交台。

然后,系我错了。
冬荫意大利饭
佢份量真系好大好夸张啊!净系望啲饭都起码有两碗吧?!
基本上两个人细食啲都会够食
真系应该乖乖叫减量的⋯

饭质偏淋,但同啲汁融为一体。
香蒜芫茜意大利粉
而呢个意粉就普通好多了。
就真系纯粹一个以植物材料炒成嘅斋意粉⋯
但值得一赞嘅系意粉算烟韧同幼身,所以口感几好~

整体嚟讲最大卖点系 份量大!好适合大食嘅朋友😂
而味道上都系偏淡的,食惯肉/重口味嘅可能未必满足。
不过呢两款都系主菜类,唔知如果未来汉堡𠮶啲有冇惊喜呢?
冬荫意大利饭