2018-03-01
2056 浏览
对于只有一日full day假期🌚嘅草根姐姐嚟讲🤦🏻♀每个星期日都好珍贵,Holiday就系要好好享受一下🥂所以草根是日去咗一间上环Cafe,享受下Brunch Time😴牛角包🥐食得多,草根系劲中意食😍所以睇ig 见到Fast Gourment 出左2款新嘅流心牛角包,即时冲嚟试一试😚假日走在中环街道间总有种悠闲写意店面装修得好有格调,未食已经好有好感由于牛角包需要烘热,期间我地点左2杯饮品边饮边等。Return Black ($40)(Return Coffee’s Signature Soya Drink in Black Sesame Flavor)Return Black呢款☕️系特别为唔可以饮咖啡嘅人而设嫁🤫👏🏻其实入面包括黑芝麻&豆奶,原本草根妺妹幻想味道会好似好浓好杰嘅芝麻糊咁🤦🏻♀️但其实唔系嫁,系豆奶中品尝到淡淡芝麻香🤤味道都唔错嫁,仲要原来一粒糖🍬都冇落过,系靠豆奶本身嘅甜味👍🏻完全系又靓又健康嘅选择!White Charcoal ($55)除左Return Black必叫,草根另一杯叫左店员俾意见,佢知道我地中意影相,所以就推介左呢杯😚特别系成杯水墨画咁,最初饮
假日走在中环街道间总有种悠闲写意
店面装修得好有格调,未食已经好有好感
由于牛角包需要烘热,期间我地点左2杯饮品边饮边等。
Return Black ($40)
White Charcoal ($55)
除左Return Black必叫,草根另一杯叫左店员俾意见,佢知道我地中意影相,所以就推介左呢杯😚特别系成杯水墨画咁,最初饮觉得味道清淡d,点知搞匀后原来🥃咖啡味特浓!
期间闻到好香嘅牛角包味,好明显美食己经准备好啦~
Homemade Lobster Bisque ($42)
新款牛角包系一咸一甜,咸嘅系龙虾汤味牛角包🥐牛角包外层做得非常松脆,食落好轻型,仲一口D都唔油腻,令人完全冇罪恶感🌿切开流心到不得了,龙虾汤味出众,加上牛角包上嘅芝士,好味之余唔会令人感到腻口🤫老板娘同草根讲佢地系制作过程中用咗CO2,令🥐松脆之余,仲做到澎拜嘅流心效果🌋令觉得草根好有惊喜呀😍
Salted Caramel Espresso ($28)
除左龙虾汤牛角包,甜版嘅海盐焦糖咖啡🥐都系新产品🍴同咸版一样外层好松脆但中间劲流心,完全冇因为流心馅而令到个包变软变湿💛😚大家唔洗惊焦糖味会太甜,因为呢到所有野调味都刚好,唔会好浓好腻👍🏻❤️反而可能因为呢个牛角包有咖啡同海盐味做中和,带出淡淡咖啡香☕️!草根姐姐超级中意😍,草根👧🏻👩🏻quota唔多,所以要食精品美食,对呢间Cafe嘅食物同印象好满意🤤
Afternoon Tea Set ($68)
(62°C慢煮流心蛋配黑松露、吐司条、真空慢煮鸡胸挞、Crème brûlée)
由于食左2款牛角包都好好食,为食嘅草根觉得一场嚟到,一于叫多样野试下~
呢款Tea set都系新出嘅,2款咸,一款甜,加多$14仲可以加配Cheese Cake 🍰 慢煮菜式系 Fast Gourment 嘅拿手好戏,所以Tea set都加左慢煮元素。
62°C慢煮流心蛋配黑松露
蛋黄煮得岩岩好,可以自己拮穿佢真系非常治愈❤️蛋黄非常流心,蛋白依然保持嫩滑,可以用嚟点吐司🍞,再配上黑松露,不错不错!
真空慢煮鸡胸挞
听老板娘话系将鸡蓉打成mousses 再唧落酥皮入面,味道还不错,但相对其余两款特色冇咁大❤️🙊
Crème brûlée
呢到Crème brûlée令草根觉得好有惊喜😍😍!! 店员会整热♨️佢地话热食最正。果然热辣辣既Crème brûlée食落嫩嫩滑滑的,食过咁多间,呢到真系称得上系又滑又香😋绝对系我地食过最正嘅🔝。特色系底层仲有蓝莓果酱🍇,令味道更加丰富。成个甜品都只系带点微甜,食落感觉好舒服,一d都唔腻~
同老板娘倾谈期间得知餐厅只卖佢地中意嘅野,所以冇可乐卖,同时所有餐点都注重健康,唔会好甜好漏。知道有部份人唔饮得咖啡,所以系外国引入左杏仁奶取代。老板娘见我地有兴趣仲俾左少少整热左嘅我地试,味道带微甜同有微微杏仁味,暖暖地饮落好舒服。呢一种用心经营嘅cafe对草根总系有种吸引力,同所有野都一式一样嘅连锁餐厅多左份独特性,呢样都系cafe最引人入胜嘅地方呢一间一定要再嚟,绝对系草根嘅私心推介