餐厅: 鮨文
资讯:

2019-04-10 198 浏览
女友生日鮮花一束不能少,跟住燭光晚餐,年年如是冇乜 新意,好似例行公事咁, 今次一於做足功課,上網揾到哩間喺元朗嘅好似好正咁,「廚師發辦亅朋友都話你試過就知!女友未試過,俾啲驚喜佢! 於是訂好位,帶同女友保持神秘,去到元朗经過一個小遊樂場,喺仁樂街一個轉角位,灰色牆身嘅日本料理店。 友人話原來哩類高級料理店通常都係遠離 煩囂嘅環境開設嘅。 準時入座,待應好親切招呼我地坐底送上熱茶同今晚為我哋準備嘅菜單,一張圍住廚房嘅吧枱,兩位大師已經喺度處理緊食材。哩個時候女友先意識到係食好野!心情好興奮!佢話好似身置日本咁! 睇下菜單~今晚有時令嘅食材刺身同寿司,湯,海胆等。首先,茶碗蒸 好好味,有好滑嘅蛋,瑤柱,菇,上面透明色加綠綠地好似係海藻,更加搶眼嘅係有金泊架,好名貴!接住廚師每一道食材都會好有禮貌咁介紹產地,食法,食材嘅特性……等等。 刺身;章虹魚,肉質好細緻嫩滑!上面加左啲微微酸柚子, 檸檬汁之類嘅醬汁好清新!仲越咬越出鮮味!深海池魚係銚子港出產嘅,外皮灼過包住芽葱,有柚子嘅清新香氣又有油脂香!長崎嘅蠔好爽嫩,鮮甜!拖羅肉質好粉紅得好靚,甘香鮮甜嫩滑!尤魚廚師話係時令食材
今次一於做足功課,上網揾到哩間喺元朗嘅[鮨文]好似好正咁,「廚師發辦亅朋友都話你試過就知!女友未試過,俾啲驚喜佢!
友人話原來哩類高級料理店通常都係遠離 煩囂嘅環境開設嘅。
女友先意識到係食好野!心情好興奮!佢話好似身置日本咁!
睇下菜單~今晚有時令嘅食材刺身同寿司,湯,海胆等。
首先,茶碗蒸
刺身
章虹魚,肉質好細緻嫩滑!

長崎嘅蠔
好爽嫩,鮮甜!

拖羅
肉質好粉紅得好靚,甘香鮮甜嫩滑!
尤魚
廚師話係時令食材,哩個月先有,好肥美!爽口!簡單兩件尤魚用左個金色湯碗裝住,即時變得好華麗!

凡立貝天婦羅
又香又脆又鮮!

拖羅
今次係食更肥美部位嘅 ,用左火搶燒灼,啲油滲左出來滿口油香配埋生磨嘅山葵茸些少辛辣好有口感!
女友話末食過甘肥美嘅拖羅!
跟住再食埋拖羅筋,末食過,吞拿腩嘅最下面,用火燒完好有油香!
食到咁上下,廚師會同大家講下笑飲下酒,連待應都係,氣氣好和諧!好舒服!佢地真係好尊重每一位食客
,不停咁為我地酙茶,所以女友感覺如同喺日本咁!
沖繩 阿古豬
嫩,甜甜肉味!賣相靚到唔 捨得拆散來食!

鳥貝
一年只有四月份先食到,活生生放喺碟不停咁舞動!
入囗好鮮甜爽囗!

金目鯛壽司
本來我唔食壽司嘅,主要係怕食醋嘅氣味同酸味,但廚師話佢地用左三年嘅醋啲酸嘅氣味會揮發左嘅,於是我第一次咁開始嘗左第一件配上西伯利亞黑子嘅金目鯛壽司,果然,鲜味加甘香絕配呀!一啲酸味同醋嘅怪味都冇, 顛覆咗我對醋嘅觀念!

馬糞海胆壽司
廚師一啲都唔吝嗇,堆到好滿好滿!佢教我地用手两邊托住,好似飲酒咁放入口,真係食得好痛快!鮮甜味喺口度揮之不散!

喜知次壽司,油 撈飯手捲
魚嘅肥美令壽司,手捲更美味!
廚師好細心,俾埋張紙巾我地,因為啲油多到會滴出來!

食完馬糞海胆再有赤海胆出場,女友心情既開心又興奮
赤海胆更加鮮甜,純滑!
太刀魚~
好嫩滑,上面加左黑松露好幽香!
湯~
用左蝶魚嘅鰭, 裙邊 淆成湯
好香濃!

最後係一件清香嘅靜岡蜜瓜,好清甜!
最甜都係女友,佢話~
今次嘅OMAKASE勝過以往嘅燭光晚餐!
成晚嘅過程感受到廚師對客人嘅禮貌同 尊重。
好欣賞佢地出色嘅手藝!臨離開我哋都以茶代酒,向兩位廚師致敬,感謝佢地嘅禮待!
2019-04-02
$1900 (晚餐)