2024-09-26 947 浏览
好似好耐冇食过泰国菜,讲起香港嘅泰国菜正常都应该要去九龙城,但系对我嚟讲有啲隔涉,听朋友讲呢一间喺佐敦嘅泰国菜都系泰国厨师,所以就过嚟试吓。佢哋做紧泰国啤酒买二送一,四个人叫做三支嚟试吓味,象啤出名啲真系有佢嘅原因架。不过其实另外两款都好饮嘅。食泰菜点少得叫返个椰青,呢度嘅椰青都好新鲜,仲有支铁羹俾你食埋入面啲椰肉,真系好细心架。嘢食方面,首先叫咗个生虾做前菜,佢呢度特别菜𠮶啲虾头会帮你炸埋,脆卜卜咁,可以连头都食埋。而佢啲生虾都好新鲜,都好爽口,点埋泰式青柠辣汁真系冇得输。然后又点少得嗌返个海鲜冬阴功,佢个冬阴功汤见到都有啲香料喺入边,唔系𠮶啲开粉嘅冬阴功汤。最重要系仲有两只开边嘅大虎虾,又系新鲜弹牙,绝对足料。然后叫咗个生菜包,佢个生菜包唔系好辣,小朋友都会食到,但系就保留咗泰国菜嘅酸,够晒开胃。另外叫咗个铁板蚝饼,原本以为系我哋中式认知中嘅蚝饼,但原来佢呢个系滑蛋炒蚝仔咁样,啲蛋系比较湿嘅,但系就好滑,点埋佢个辣椒酱好惹味㗎。菜就梗系唔少得马拉盏炒椰菜苗啦,佢呢度啲椰菜苗真系BB嚟㗎,唔会好老,完全符合商品说明条例。最后压轴嘅要讲吓佢呢个烧春鸡,呢个烧春鸡好似睇表演,咁佢会喺你面

最后压轴嘅要讲吓佢呢个烧春鸡,呢个烧春鸡好似睇表演,咁佢会喺你面前点火,原本我哋都心谂咁样俾佢烧完之后应该会又干又柴。

但系当我哋一落手撕鸡嘅时候,我哋就知道怪错佢啦。因为真系超Juicy,一撕开个鸡髀位劲多肉汁流出嚟,而且仲超级无敌滑。

最过分嘅系连个鸡胸都唔会老,都劲嫩滑,真系不得了。见到佢个鸡壳有少少粉粉地,其实佢系落咗南乳去腌,所以好够味,钟意食浓味嘅人仲可以点埋个泰式辣酱,完全系今晚嘅MVP超级大惊喜。

呢度嘅职员仲好热情好好人,系咁叫我哋打卡攞佢哋嘅神秘礼物,佢哋话每一晚嘅神秘礼物都唔同㗎,今晚我哋得到嘅礼物就系炸虾饼,有得食又有得玩。

四个人埋单都系$1000唔使,仲要食到泰国嘅味道,完全系惊喜满满,饱肚感满满。
2024-09-24