2024-12-11
最近我去咗一间位于湾仔嘅串烧店,呢度嘅气氛真系好吸引,特别系佢哋推出嘅期间限定冲绳菜单,当我点满咗成枱𩠌之后感觉好似去紧日本旅行咁😆。首先,*冲绳豚耳*嘅口感特别,外脆内嫩,猪耳嘅独特味道配埋酱汁,令人一试成主顾。跟住,*冲绳腐乳*更系惊喜,酒味浓郁,甜甜嘅味道好特别,真系好值得一试。再讲到*冲绳苦瓜酿免治鸡肉串*,苦瓜嘅苦味同鸡肉嘅鲜味完美结合,层次感好丰富,令人停唔到口。*冲绳猪肋骨汤面*同样唔好错过,汤底浓郁,肋骨肉质软滑。另外,*冲绳产车海佬*同*冲绳产炸小虾*都令我印象深刻。车海佬鲜美,简单嘅调味更突显咗海味;炸小虾外脆内嫩,系绝佳小食选择。当然,嚟到呢度点可以唔试下*串烧鸡柳*鸡肉烧得恰到好处,肉质鲜嫩,令人无法抗拒。而*日本产蒲烧鳗鱼*就系令我回味无穷,鳗鱼嘅鲜香配埋米饭,滋味无比😋。最后,甜品方面嘅*抹茶&黄豆mochi*绝对系完美嘅结尾,抹茶嘅香气同黄豆嘅细腻口感,令整个用餐体验画上圆满嘅句号。总括来讲,呢间由日本人主理嘅串烧店,无论系菜式定系气氛,都令我感受到冲绳嘅独特魅力。期间限定嘅菜单真心值得一试。