2023-08-21
今天是我和太太的结婚纪念日,我和太太一起去尖沙咀食晚饭;到尖沙咀棉登径,有多间日本料理和居酒屋,我们选择了黑门水产,这是一间曾经有朋友介绍过,它的烧物十分之有水准!门面亦都相当吸引,内里坐得舒服,可能因为我哋坐卡位啦!虽然这餐厅也是用手机点单,但系还放著一本比相簿还富丰的彩色菜单,相当吸引,坐低首先一定要点佢哋嘅甲罗烧啦,和大鱼贝烧,再加个池鱼薄切鱼生;服务员可能因为我哋早嘅关系,佢专程喺我哋枱面烧那甲罗烧和大鱼贝烧!真系色香味美;而甲罗烧如果可以多几块饼干就好喇!因为实在有好多蟹膏!大鱼具烧的虾和带子,真系十分之新鲜和鲜甜!当然薄切池鱼都爽滑甜美,特别嘅酱汁带出池鱼的鲜味!之后我哋再点咗一个鳗鱼汉堡、三文鱼火山和烧海老反卷!鳗鱼汉堡外型吸引,打卡首选!用紫菜包裹嚟食别有风味!三文鱼火山好特别,用簿簿嘅三文鱼包着小寿司卷,好有特色!烧海老反卷,将虾炸得脆脆,包在反卷内,食落好有层次感,亦都好香脆,可说是首选!最后点了一个雪糕密瓜!回味一下当年在大板黑门市场,我和太太食嘅雪糕蜜瓜,为我们的结婚纪念日带出一个美好嘅回忆!
,内里坐得舒服,
可能因为我哋坐卡位啦!
甲罗烧
甲罗烧
!大鱼具烧的虾和带子,真系十分之新鲜和鲜甜!
大鱼贝烧
当然薄切池鱼都爽滑甜美,特别嘅酱汁带出池鱼的鲜味
池鱼薄切鱼生
鳗鱼汉堡
!三文鱼火山好特别,
三文鱼火山
用簿簿嘅三文鱼包着小寿司卷,好有特色
三文鱼火山
烧海老反卷