2023-10-06 97 浏览
观塘有唔少私房菜都系非常出名今次有朋友推介同家人一齐来试一试呢一间好评如潮嘅私房菜🙈 果然真系名副其实!!!荣哥自家甜酸斋平时行开我都会自己加了买啲选择返屋企做𩠌,呢间选择系老板自己整嘅味道非常易入口作为前菜一流原盅炖川见陈皮海底椰鳄鱼🐊肉汤呢个炖汤非常足料,平日喺屋企都好难炖到呢啲陈年陈皮,非常滋润养喉,转天气干干地饮非常之啱胃口同润喉😋「他乡炒米粉」(24 个月西班牙黑毛猪火腿配福建蒲田炒米粉)虽然依个炒米粉行落去平平无奇,但系要炒得有镬气🍲同埋唔痴获条条分明绝对唔简单,要知道私房菜的味道绝对唔系睇佢嘅招牌菜式,而系点样追一个平平无奇嘅炒米粉都令人地赞不绝口鱼汤有机时令鲜蔬菜🥬用新鲜的鱼汤作为汤底,然后配上蔬菜非常鲜甜鱼汤让人吃过返寻味慢煮海荑花配普宁豆酱伴黑鱼子🐟这个也是我第一次吃感觉非常新鲜平日我也不喜欢太吃鱼皮这个配搭非常新鲜,作为前菜非常容易入口

荣哥自家甜酸斋

原盅炖川见陈皮海底椰鳄鱼🐊肉汤