2024-09-26 425 浏览
啱啱先去完日本嘅我,一返到嚟香港又念念不忘日本嘅新鲜鱼生同寿司啦!🥲咁啱我最近发现咗日本寿司大师岩央泰嘅(Hisayoshi Iwa)银座Ginza lwa 米芝莲一星店喺香港有开分店——「鮨央泰」‼️‼️‼️咁我呢个伪日本妹就梗系要去试吓啦😝今次我拣咗食佢嘅”皇”omakesa套餐$1780,当中包括三款前菜,一款烧物,两款刺身,8件手握寿司,玉子烧,面豉汤同甜品🍮「鮨央泰」嘅“皇”Omakase套餐系店内极品之一,专为喜爱高端日式料理嘅食客设计。整个过程由大师亲自准备,佢会根据当日最新鲜嘅食材,为你带来一系列惊喜。每一件寿司都经过精心设计,无论系口感定系摆盘,都展现出大师对食材嘅尊重同热情!呢个套餐包含咗多款精致嘅菜品,以下系套餐嘅特色介绍:1. **精选刺身** 套餐会由新鲜嘅刺身开场,选用当季最顶级嘅海鲜,例如大间鲔鱼、北海道海胆同埋新鲜贝类。每片刺身都切得好薄,保持咗食材最原汁原味。2. **寿司系列** “皇”套餐会包括多款寿司,通常由大师根据当日最新鲜嘅食材精心选择,例如鲔鱼、鲷鱼等等,仲可能包括一啲较少见嘅鱼类,甚至系季节限定嘅食材,每件寿司都系手工制作,米饭嘅酸味同
「鮨央泰」‼️‼️‼️咁我呢个伪日本妹就梗系要去试吓啦😝

1. **精选刺身**

2. **寿司系列**
“皇”套餐会包括多款寿司,通常由大师根据当日最新鲜嘅食材精心选择,例如鲔鱼、鲷鱼等等,仲可能包括一啲较少见嘅鱼类,甚至系季节限定嘅食材,每件寿司都系手工制作,米饭嘅酸味同鱼肉嘅鲜味完美结合。

3. **特制汤品**
通常会有一碗精致嘅味噌汤或者清汤,使用新鲜嘅昆布同鱼骨熬制,有时候仲会加上蚬肉!味道清淡而又层次分明,提升整个用餐体验。

4. **煮物或烧物**
餐中有时会包括一两道煮物或烧物,通常会选用当季时蔬同鱼类,透过慢火烹调,让食材嘅风味充分发挥。

5. **甜品**
餐后会提供日式甜品,例如抹茶冰淇淋或者时令日本本新鲜水果,令整个用餐体验以清新甜美嘅味道结束。

👉餐饮体验

**用餐环境**:一踏入「鮨央泰」,你就会被布局同设计吸引住。店内装潢简约而雅致,木质元素同柔和灯光创造出一个舒适嘅用餐环境。每一个座位都设计得好有质感,令你可以舒舒服服咁享受每一口寿司。整个用餐过程系安静优雅嘅环境中进行,令你可以全心享受每一道菜。
**大师讲解**:服务员会逐一介绍每道菜品嘅来源同特色,让你对所品尝嘅食材有更深嘅理解。
**专业服务**:服务员都训练有素,根据你嘅口味同需求提供建议,确保每位客人都有愉快嘅用餐体验。

👉总结

“皇”Omakase套餐系鮨央泰嘅精华,无论系食材、料理技术定系服务,都能够令你感受到寿司文化嘅深厚底蕴。如果你想要体验寿司嘅极致魅力,呢个套餐绝对系一个唔可以错过嘅选择!
2024-09-26
$1900 (晚餐)