2025-01-11 401 浏览
岩岩完结左2024年,黎到年尾当然要食返餐好奖励自己,我拣左omakase😍 去左菊月町嗌左个共23品嘅烁雨set, 够哂满足啊!呢度除左环境好舒服,可以坐系bar 枱望住师傅精心准备一道道嘅菜式,用心制作嘅食物,而且都系选用一D时令食材,当然系好食啦👏🏻 同埋员工态度都好nice,职员都会问吓食客有冇啲咩食材系唔食,再特别安排其他~上菜安排有特别用心,先食咗啲前菜刺身再食一啲熟食,最后再食返寿司~而下半场嘅寿司,因为已经开始有啲饱肚😂师傅都会问饭量需唔需要减少,岩哂我!呢间菊月町,推荐推荐👍🏻前菜🥢满满嘅三文鱼籽,配上金箔,成道菜好高级,底下铺上腐竹,好特别嘅配搭🥢毛豆、昆布芯、河豚鱼皮🥢牛肉挞挞拼疏鱼烟熏鱼子刺身🦪北海道生蚝,好鲜甜,肥美🐟马胶鱼,外层微烧过,味道好香🐟慢煮狮鱼,以兰王蛋做酱汁,估唔到呢个配搭咁好食🐟香箱蟹,冬天系蟹嘅旺季,当然要食蟹啦🦀呢道香箱蟹真系好吸引,师傅将已经拆好嘅蟹肉蟹膏蟹籽,捞埋一齐😍食落啖啖都好浓郁,超正!🤎矶煮鲍鱼,配埋鲍鱼肝酱,个酱汁几特别🐟苹果木烟熏吞拿鱼,师傅准备依道菜嘅时候,好有仪式感,先以烟熏焗住d吞拿鱼,静待几分钟后,等苹果木嘅香气烟熏

前菜
🥢毛豆、昆布芯、河豚鱼皮
🥢牛肉挞挞拼疏鱼烟熏鱼子

刺身
🦪北海道生蚝,好鲜甜,肥美
🐟马胶鱼,外层微烧过,味道好香
🐟慢煮狮鱼,以兰王蛋做酱汁,估唔到呢个配搭咁好食
🤎矶煮鲍鱼,配埋鲍鱼肝酱,个酱汁几特别
🐟苹果木烟熏吞拿鱼,师傅准备依道菜嘅时候,好有仪式感,先以烟熏焗住d吞拿鱼,静待几分钟后,等苹果木嘅香气烟熏完吞拿鱼后,再配埋沙甸鱼仔干,紫苏叶整成一个手卷,鱼干咬落脆脆地,令到口感丰富不少

熟食
🔥免治鸡肉丸,配上沙律酱,其实食到呢度只系中段,但🔥已经开始有啲饱肚🤣
🔥炸深海鳕鱼配他他酱,口感弹牙,摆盘仲好精美
🔥和牛卷,用上秘制酱汁煮成,入面包住萝卜,增添口感
🔥法式炒蛋蚬肉,呢度菜式好特别,师傅喺席前即刨黑松露,够晒豪气😍黑松露片增添香气,米纸增添口感

寿司
🍣新鲜北寄贝寿司,非常弹牙爽甜
🍣石磨鲷寿司
🍣深海池鱼寿司
🍣濑尿虾寿司
🍣黑鯥鱼寿司,轻微火炙过
🍣北海道海胆杯🧡金黄色嘅色泽睇落已经好吸引,好鲜甜,大量嘅海胆真系令人好满足

汤品🍲
白身鱼鱼汤,用左三个小时熬制而成,好香鱼味但一D都吾腥

甜品🍰
黑糖蕨饼x海绵蛋糕x日本草莓