2022-08-16
Vie Vie Won麻辣冻的蚬龙虾沾面香煎鸭肝配封门牛柳迷幻蘑菇香蕉花生酱奶昔价钱💲: $118/ $188/ $278/ $98/ $56好味程度😋: 4.5/5服务🍴: 4.3/5环境🗾: 4.5/5 性价比🥢: 3.7/5回头率😚: 4.3/5-以前去过铜锣湾的鬼混已经觉得环境装修好特别,今次佢哋搬到去香港大学附近,2层高的餐厅减少左鬼屋的元素,但多左复古华丽的感觉,比以前更好打卡。一入到去好似去左另一个世界咁,已经决定下次要著靓靓再来😆 日头有有bagel的all day breakfast,夜晚就食fusion新派菜,每一道菜都好有特色😳 绝对会有惊喜!但当日的出餐速度就有d慢…-✅✅麻辣冻的蚬。外型系100分,由上望系一朵花的造型,几壮观。呢道菜食的一定系手工费,花心机砌呢个型。蚬的size有大有细,入面仲夹杂啲章鱼细条,好有咬口😝味道好入味,呢只麻辣味超钟意,微辣带小小麻,章鱼越嚼越香,吸晒d汁😆 蚬个壳都可以装住啲汁,好惹味😚-✅✅龙虾沾面。一定要热食!面条食得出系手工制,比较粗身同硬,啱我口味!有啲似中式油面的硬版咁。面条中间会有d龙虾肉同猪面𣍰肉,小小系carbo
麻辣冻的蚬
服务🍴: 4.3/5
环境🗾: 4.5/5
性价比🥢: 3.7/5
回头率😚: 4.3/5
✅✅龙虾沾面。一定要热食!面条食得出系手工制,比较粗身同硬,啱我口味!有啲似中式油面的硬版咁。面条中间会有d龙虾肉同猪面𣍰肉,小小系carbonara的感觉,但用龙虾汁去煮😝 龙虾汁浓郁但唔会涩,食到海鲜的鲜味。粗面挂得起汁!面头仲有半条🦞肉,肉质爽弹。
✅香煎鸭肝配封门牛柳。摆碟好靓,好似一幅艺术品咁😍 切开一半啱啱好一人一旧!封门柳外面煎得好焦,但入面都唔会好老。食落软腍,啖啖肉味。肉色偏红,个人几中意呢个生熟度。鸭肝外面充满油脂香味,入面仲系好嫩,软滑的感觉,唔会粉粉的。佢的鸭油流晒落下面薯蓉到,好香😋 仲有小小红萝卜+豆做配菜。
✅迷幻蘑菇。超有绰头又得意的一个甜品。上枱个阵侍应会拎开个盖有烟熏效果,会叫你准备相机拍片😂小小的烟熏效果,食落真系有烟熏味🫣 蘑菇的上面系士多啤梨雪芭,落到口腔有小小热同条脷有啲痺,原来系因为加左辣椒粉🤭 小小刺激好特别!下面系芒果雪糕,可以捞埋d朱古力饼干食,质地好滑!虽然唔系蛋糕第一下有小小失望,但食落都唔错😌
✅✅香蕉花生酱奶昔。原本以为会好腻,点知呢到的milkshake一啲都唔漏,轻松ko一杯,饮落仲完全唔甜,只有香蕉天然的甜味😬 milkshake好滑,花生酱唔系好浓,但饮得出淡淡的🥜酱味,奶味>花生酱的腻。面头仲有一片焦糖🍌,正正😗
会想再去的一间!环境特别,食物有心机做,味道好食,想试午市个个all day with bagel🥯
同区美食🍧: #piggyfoodiein西营盘