2023-07-01
今日朋友请食饭, 话价钱唔系问题,咁一于食好啲,一谂就谂到食厨师发办😄呢间餐厅位于九龙城,之前都嚟过,食材全部日本直送,质素好高,厨师渡边先生嚟咗香港37年,由佢发办,一定好放心😍首先,第一道菜:厚切带子~带子鲜甜,好黏口。海胆~非常甘甜,完全冇臭味。跟住落嚟,顺序列出:大蚬汤~用茶壶装住,好似饮茶咁样饮,真系几叹,只蚬仲大大只添😋火脊鳕鱼~外皮烧香,鳕鱼香滑。大拖罗~紫菜包住火脊大拖罗,入口鱼油澎湃,一啖食晒,非常满足😚大生蚝~生蚝雪冻咗,好爽甜,又Creamy,加咗少少柚子汁,更加好味👏炸茄子~外脆内软,恰到好处。脆炸金目鲷~连鱼鳞都炸到脆卜卜,鱼肉仲好Juicy,绝对系高水准之作💯炸荣螺~未食以为会好靭,食落口完全唔靭,估唔到仲好有感👍脆炸鳗鱼~都系外脆内软,食落去啖啖肉,完全唔觉得有骨😊炸蟹盖~蟹膏甘香,加埋蟹肉一齐食,超好食🤪和牛粒汤饭~和牛嫩滑,充满油香,配埋淡淡的汤饭,非常之夹😋食咗咁多嘢,已经好饱,最后你嘅歌日本水蜜桃甜品埋尾,呢一餐真系好饱,又满足😇
首先,第一道菜:
厚切带子~带子鲜甜,好黏口。
海胆~非常甘甜,完全冇臭味。
跟住落嚟,顺序列出:
火脊鳕鱼~外皮烧香,鳕鱼香滑。
炸茄子~外脆内软,恰到好处。
炸荣螺~未食以为会好靭,食落口完全唔靭,估唔到仲好有感👍
脆炸鳗鱼~都系外脆内软,食落去啖啖肉,完全唔觉得有骨😊
炸蟹盖~蟹膏甘香,加埋蟹肉一齐食,超好食🤪
和牛粒汤饭~和牛嫩滑,充满油香,配埋淡淡的汤饭,非常之夹😋