2020-07-07
见大家都开始紧Vegan饮食,想话要健康真系食少啲肉,参考open rice搜到附近呢间素食餐厅,睇相见到菜色已唔少,好!一个人唔需要考虑太多,一于决定过去试下去到先发现餐牌太多选择反而拣唔落😂,样样都太想食,好采有set餐,Set餐嘅挑选弹性都好高,有选汤、选前菜、选主食、选甜品,不过起码方便咗我好快拣啱心水🤭👉🏻红火龙果藜麦沙律🥗伴无花果黑醋红火龙果加上藜麦,种子嘅口感非常相似,味道亦配搭到,师厨设计好细心,藜麦称得减肥恩物,咁细微嘅设计好窝心,伴无花果黑醋沙律,沙律菜对我嚟讲苦味较重,好难就咁食用,混合红火龙果可以稍舒缓苦涩味道👉🏻香芒牛油果🥑苜蓿芽手卷店员细心提醒要先食用手卷,因紫菜变软后会影响到口感,所以一马当先咁食咗个手卷先,系新式素食嚟讲,唔少素吃餐厅都会加入芽菜,而呢款苜蓿芽比较幼物,爽口带清甜味配埋够甜香芒同牛油果,食完都仲不断回味👉🏻周打黄耳桃胶忌廉浓汤周打忌廉汤饮得多,加黄耳、桃胶、萝卜粒嘅真系第一次试,桃胶本身冇带味道,味道将影响加减分数,桃胶配中汤有饮过,估唔到桃胶配西汤都几正,特别香浓嘅周打汤非常浓海鲜、奶、忌廉等味,黄耳、桃胶、萝卜粒多咗口感👉🏻椰香冬阴鲜
👉🏻红火龙果藜麦沙律🥗伴无花果黑醋
👉🏻香芒牛油果🥑苜蓿芽手卷
👉🏻周打黄耳桃胶忌廉浓汤
👉🏻椰香冬阴鲜蔬意大利饭配吉列蒟蒻
块吉列蒟蒻做到虾嘅型状,味道好似鱼柳味、口感,餐牌到有得拣唔辣/微辣,弹性好高,啱唔太食辣嘅朋友,用传统大大粒嘅意大利饭粒,大粒至于咬口一流,做到意大利烩饭嘅口感,冬阴公味最浓,真系好好味😋
👉🏻百爵红茶乳酪蛋糕
最后呢个蛋糕平头送试咗红枣子装饰,感觉非常精致,对我呢个cheese控嚟讲,正呀!😍好采份量啱啱好,食得多得话好易腻
员工仲话请食埋中式糖水,中西甜品都一次过食晒🤣满足晒两个愿望,中式:糖水系冰糖炖雪梨雪耳,唔会过甜,清甜润喉润肺一流,食到我真系饱到就行唔郁
🥰✊🏻整体嚟讲非常惊喜,服务好好,职员主动性好高,会主动问订座资料、定时收拾枱面、加水、控制上菜速度、送糖水等等,到最后大家都仲好开心咁say拜拜
环境以白色同紫色为主,灯光偏白
椅上面软垫非常舒服,凳下亦预备好收纳袋,墙上面贴唔少呢间餐厅奖项资讯等等,本餐牌嘅选项多到吓死人都算,连set餐可以拣嘅素食菜式都好丰富:印尼、泰国、广东、西式、意大利,真系揾唔到位要弹
虽然冻柠茶唔啱我口味,比较饮惯英早茶底柠茶,麻麻地带少花香伯爵茶配柠茶,不过呢样只能讲我嘅个人口味,呢间绝对要收藏,下次带朋友过嚟🥰
椰香冬阴鲜蔬意大利饭配吉列蒟蒻