2021-04-26 620 浏览
前几日同朋友庆祝生日,我哋特意book咗系尖沙咀嘅黄店食生日饭🤤 估唔到第一次试呢间日本餐厅就咁有惊喜,特别系佢个日本海胆!😍打开Openrice,见到劲多人推荐呢个沙律,于是都嗌左一个嚟试下佢有几好食🤨 估唔到劲多料,有各种唔同嘅刺身,三文鱼、带子、生虾、八爪鱼等等。但成个沙律最好食嘅都系佢个蕃茄,应该系日本蕃茄黎,食落超级鲜甜🤩刺身方面,店员介绍咗我哋食呢种虾刺身,价钱都唔平🤔 上到嚟只虾头仲识郁下郁下,超新鲜😳 食落口终于明佢点解咁贵,只虾超级爽口弹牙,仲有淡淡嘅鲜甜添,未试过嘅我哋都觉得好好食😋由于寿星最钟意食海胆,于是我哋order咗一个由海胆同三文鱼子组成嘅火山卷,估唔到餐厅仲好好咁准备咗生日牌比我哋庆生🥳 火山卷造型劲靓,仲有少少金箔系面,海胆系用咗日本海胆,食落超鲜甜😋 啲海胆同三文鱼子仲要劲多,多到满泻,十分推介比钟意食海胆嘅朋友仔😍食日本野当然唔少得甲罗烧,佢呢到嘅甲罗烧都几多人嗌🤪 佢嘅蟹膏配咗只超大只嘅生蛋,捞匀之后再配埋烘过趣卜卜嘅多士仔食,好好味,不过如果捞饭食就仲正🤤我哋仲嗌咗一客杂锦天妇罗,有三条炸虾天妇罗同一堆蔬菜天妇罗😬 蔬菜天妇罗有南瓜、茄子、青椒
鮨一沙律

花竹虾刺身

火山卷

甲罗烧

杂锦天妇罗
我哋仲嗌咗一客杂锦天妇罗,有三条炸虾天妇罗同一堆蔬菜天妇罗😬 蔬菜天妇罗有南瓜、茄子、青椒等,味道就正正常常,而个炸虾就相当唔错,炸粉好薄,但又炸得好脆🤓 入面嘅虾大大条,一啲都唔故寒,好味👍🏻

三文鱼亲子手卷
另外,我哋仲嗌咗两款手卷,其中一个系三文鱼加三文鱼子。佢嘅手卷并非我哋平时食开𠮶种造型,反而有少少似寿司🤣 入面有两大旧肥美嘅三文鱼腩,再加埋又系满到泻嘅三文鱼子,口感非常丰富,好满足☺️

蟹肉蟹膏手卷
另一款就相对无咁出色啦,虽然佢面头嘅料都唔少,特别系pat蟹膏🤪 但系佢上面加左唔同味嘅芝麻,令到食起上嚟反而少咗蟹膏原本嘅鲜味,不过由于啲蟹膏同蟹肉都好多,所以整体嚟讲都算唔错🙈

辣酒煮广岛蚝
呢个辣酒煮蚝都系其中一个我哋觉得好唔错嘅菜式,事关佢啲蚝真系几大只几creamy,连平时唔钟意食蚝嘅朋友都觉得呢道菜好好味😋 配埋佢个辣辣哋嘅汤,同煮到腍哂嘅萝卜,食起上嚟好惹味,冬天食仲正🤩

🔸 盐烧牛小排串 $58

最后,我哋明明食到好饱,但都想试试佢啲串烧🤣 呢个牛小排串牛味浓郁,可能系牛小排关系,口感比较有嚼劲,但又唔会好鞋好韧,点埋个芥末籽酱一齐食,非常夹😆

🔸 豚肉露笋卷 $35

而呢个就相对出色好多🤪 一黎佢嘅露荀非常嫩,我估用咗bb露荀,咬落仲好juicy,二黎佢个豚肉好腍下,食起上嚟一啲筋都无,配埋咁juicy嘅露荀一齐食,真系相当唔错👍🏻

总括而言,️呢间日本餐厅相对性价比都好高下,价钱相宜,而食物又非常唔错,私心推介佢个火山卷同花竹虾刺身😍 未试过花竹虾嘅真系要试一次!
庆祝纪念
生日