2019-09-04
每年公司出左bonus, 我都会同屋企人食餐好, 慰劳一下自己整年既努力。食过返寻味, 今次已经系第三次来到主打日本炉端烧既"渔获浜烧", 每次黎都试不同款式, 每每都给我惊喜又难忘~ 先黎一个【冲绳风沙律】HK$138呢个沙律既健康又丰富, 包括有沙律菜、海葡萄、三文鱼、苦瓜片、蕃茄仔、青黄椒、油甘鱼、吞拿鱼、三文鱼, 爽脆蔬菜酸味味, 好开胃, 夹集左几件苦瓜, 带些少回甘, 刺身厚身又大粒, 整个沙律口感层次丰富, 色彩卖相吸引~系呢度食炉端烧, 系有专人在旁协助, 岩哂我地呢d唔识煮野食既懒人, 可以边睇烧既过程, 边食就岩哂!每次食炉端烧我都定必order 【味噌蟹甲罗烧】HK$78/份蟹甲罗烧份量好多, 味道鲜甜无比, 带阵阵蟹膏甘香, 捞左脆面包糠碎增加层次, 另有一件脆多士伴食(但就有少少潮左) 蟹甲罗烧烧后依然有些少水份, 唔会太干, 劲正!!今次我地就拣左个二人海鲜套餐,【特上渔获浜烧盛合 (二人前)】HK$698海鲜包括有: 珍宝大虾、松叶蟹脚、鲍鱼x2、蚝x2、帆立贝x2套餐Item 可以额外加HK$450 将珍宝大虾升级原只龙虾因为我地本身唔食蚝, 所以就转
先黎一个【冲绳风沙律】HK$138
今次我地就拣左个二人海鲜套餐,
【特上渔获浜烧盛合 (二人前)】HK$698
因为我地本身唔食蚝, 所以就转左海螺同埋赤贝各一只
海鲜并盘上台时, 鲍鱼仲生猛得郁下郁下....认真新鲜!
鲍鱼: 好大只, 口感很爽, 没有额外调味, 食到原汁原味, 而边边位有少少焦香味
松叶蟹脚: 梳梳蟹肉keep到原汁原味, 好鲜甜, 冇雪味
赤贝: 鲜甜多肉汁, 加左些少清酒带出鲜味
海螺: 出奇地质地唔会硬, 同样很鲜
帆立贝: 可以自选清酒/牛油, 我就拣左牛油, 很重牛油同埋蒜蓉香, 帆立贝中心位keep到两成既刺身口感, 群边仲好爽tim~
最期待既龙虾上台喇!!!
龙虾已被开边, 而且为半熟状态, 上台后侍应再放上炉稍为再烧, 以火枪系表面轻轻再烧, 令龙虾可以锁住肉汁, 之后再于面层布上味噌同埋虾膏既mixer, 最后再用火枪系面层稍后烧下。
面层既酱汁极为鲜甜, 很重蟹膏香, mix左味噌都唔会过咸, 龙虾肉札实, 很爽口, 因为个酱只系附于面层, 所以唔会cover 龙虾原汁原味既鲜甜味, 劲正!!! 好中意!!!
佳肴当然唔少得美酒, 朋友order左支日本清酒, 【天禄光临】HK$268
酒精浓度只有15%, 较易入口~
但今晚未有酒瘾, 还是order 无酒精饮品【乳酸梳打】HK$38
最后食埋甜品先叫perfect, order左个【蕃薯雪糕】HK$58
Size有手掌心般大, 蕃薯雪糕甜甜地, 有淡淡蕃薯香, 清清地, 唔错!!
平时出面食海鲜都胆心会out budget, 呢度就明码实价, 有质素, 值得推介!!
原来餐厅最近仲做紧个指定清酒既买一送一tim~