2024-10-11
同朋友去咗上环一间米芝莲餐厅,真系好享受!餐厅嘅环境非常之靓,室外有好多植物围住,令人有种喺花园入面用餐嘅感觉,特别舒服。室内就系欧式设计,仲有一个好大嘅酒窖,整个氛围都好高雅,令人放松。我哋坐低之后,首先点咗香槟,朋友就拣咗白酒。香槟嘅气泡感觉好清新,饮落去好啱味,配埋餐包一齐食更加正。餐包嘅质地超好,外脆内软,配埋醋同橄榄油,真系一流,令人忍唔住多食几块。然后我哋点咗圆形嘅马苏里拉水牛芝士配橄榄矮瓜,前菜真系超好食!芝士新鲜得嚟仲有一种浓郁的奶香,配上矮瓜的清爽口感,真系一个完美嘅组合,食完就觉得开心。接住嚟就系沙律,佢嘅沙律酱搭配肉类,味道好得意。每一口都有唔同嘅味道层次,食落去好满足。最惊喜嘅就系佢哋嘅手工蕃茄意粉,真系好新鲜!意粉弹牙,淋上自家制嘅蕃茄酱,味道浓郁,食完仲想再点多一盘。每一口都可以感受到蕃茄嘅鲜甜,真系超级美味!最后,我哋试咗佢哋嘅提拉米苏,呢个甜品真系超美味!口感绵滑,咖啡味和巧克力味又唔会太过抢味,食完之后心情都好好。呢间米芝莲餐厅无论系环境、服务、定系食物,都令我哋非常满意。下次再嚟一定会再食多啲唔同菜式!