2024-11-25
喺上環呢一個充滿現代及歷史交融嘅地方,除咗可以行晒咁多個歷史建築同埋可以上山睇一啲藝術性嘅設計之外,當然唔少得現代化嘅飲食啦,喺呢個咁寫意嘅環境底下嚟一啲意式嘅情調絕對係幾唔錯嘅選擇。😌喺地鐵站附近就可以接觸到Gaia Ristorante, 呢度環境非常之優美,而且食嘅都係正宗意大利菜,體驗都一流😗未食主食之前當然唔少得有一系列嘅包點,都係酸種同埋麥包為主,😚食落去就傾向乾身,所以就需要有傳統嘅黑醋同埋橄欖油作配,😋點咗之後酸酸地嘅感覺令到胃口更加大開,再配埋薄脆提高食慾😚黑松露片牛肉他他— 🥩呢個係一道非常之精緻嘅前菜,牛肉他他雖然係以生牛肉同埋其他配料,🥩例如洋蔥同埋蛋配搭,🧅不過就好有傳統嘅風味,而且生牛肉嘅味道夠晒濃郁喺口裏面慢慢咁樣滲透啲油脂出嚟,🥩再落埋橄欖油令到味道更加滑,而且帶出牛肉咁濃嘅味道,面頭嘅黑松露片要慢慢咁樣透咗清香嘅味道同牛肉絕對係一流嘅配搭🥩西班牙紅蝦意粉— 🍝呢一款美食都已經見到顏色同埋香味係非常之吸引眼球同埋味蕾,🍝原隻嘅紅蝦裏便係充滿大量結實又彈牙嘅肉,配上佢哋自家整嘅蕃茄醬除咗非常之清新之外,🍝更可以減少咗紅蝦嘅海水味,配搭非常之出色,🦞而且意粉
西班牙紅蝦意粉— 🍝呢一款美食都已經見到顏色同埋香味係非常之吸引眼球同埋味蕾,🍝原隻嘅紅蝦裏便係充滿大量結實又彈牙嘅肉,配上佢哋自家整嘅蕃茄醬除咗非常之清新之外,🍝更可以減少咗紅蝦嘅海水味,配搭非常之出色,🦞而且意粉亦都係整到啱啱好唔太腍,但又夠晒彈 , 的確係一流嘅主菜🦞
最後當然只得意大利正宗甜品Tiramisu— 🥄最講求嘅當然就係馬斯卡彭芝士同埋cream仲有咖啡嘅調配比例。 🍰做到每一啖有咖啡嘅濃郁再加埋芝士嘅農香確係唔容易,🧀最愛呢一度用嘅手指餅都係夠晒傳統。🥄