2024-12-12 794 浏览
今晚嚟到铜锣湾嘅香馥楼试吓佢嘅招牌小菜,真系一个好满足嘅晚餐体验,值得同大家分享下!一入到去就俾佢嘅装修吸引住,明亮又优雅,仲有啲传统中式嘅感觉,坐得好舒服。炖汤开场,我哋每人叫咗一壶紫砂功夫炖汤,呢个真系必试!紫砂壶放喺蜡烛上面keep住热,饮落嚟嘅汤又暖又清甜,入面嘅人参同其他高级食材衬得啱啱好,饮完即刻觉得全身暖笠笠,好舒服。之后就系蜜汁厚切黑毛猪,简直系今晚嘅亮点!上枱嘅时候声音已经吸引住大家,黑毛猪喺铁板上面卜支卜支,香气直扑鼻头,仲有铁板下面嘅火keep住热住佢。肉质半肥瘦,唔会太油腻,蜜汁嘅甜味渗入肉入面,每一啖都系极品叉烧嘅感觉。一口虾多士都相当出色,多士脆卜卜,上面嘅虾够大只又新鲜,再配埋虾滑,啖啖咸香,好满足!最后叫咗鱼汤竹笙鱼腐浸胜瓜作结尾,鱼汤香浓幼滑,胜瓜鲜甜爽口,加埋鱼腐同竹笙嘅丰富口感,画龙点睛!