上环新开咗一间高级日式铁板烧,装修高贵有格调,全部座位都系席前铁板烧座,让全部食客都可以即席欣赏铁板烧师傅手艺。公共空间大概可以serve倒十多位客人,而VIP房大约可以坐最多七至八人。无论系商务定系私人party饭聚都非常适合!餐厅有大约2-3款套餐供应,主打高级高质海鲜食材,另外亦有散叫餐牌。今次我哋试咗澳洲鲍鱼二人前套餐。———.+:。(〃ω〃)゚.+:。 キャァ♪❀澳洲鲍鱼二人前套餐❀✰前菜⚘牛油果蟹肉、三文鱼子,用青瓜片包住,围住咗玫瑰花瓣莓汁。牛油果同埋蟹肉沟埋嘅口感好似非常香浓嘅蟹膏,口感好好👍🏻⚘由第一道菜开始,摆盘卖相已经好靓💜✰澳洲鲍鱼450g⚘我从来未食过咁大只鲍鱼🤣 呢只鲍鱼大过我只手掌!⚘师傅细心讲解,咁大只鲍鱼应该点食🤭佢会分开三种煮法。1️⃣先食鲍鱼中间部份,切薄片煎。用鲍鱼肝加cream、白酒做汁。呢个煮法鲍鱼好易咬开,个汁好香浓👍🏻2️⃣鲍鱼头尾两边,厚切用xo酱炒。厚切嘅鲍鱼非常弹牙,呢个口味好惹味😋3️⃣鲍鱼裙边,用青柠汁煎 。鲍鱼裙边口感好得意好似海参,味道几清新,同埋有重海水味。🌟我觉得下次嚟食都要食返呢只鲍鱼!真系超好食👍🏻推荐🤭✰季节海鲜⚘北寄贝,半煎

———.+:。(〃ω〃)゚.+:。 キャァ♪
❀澳洲鲍鱼二人前套餐❀
前菜
✰前菜
⚘由第一道菜开始,摆盘卖相已经好靓💜
✰澳洲鲍鱼450g
⚘我从来未食过咁大只鲍鱼🤣 呢只鲍鱼大过我只手掌!
⚘师傅细心讲解,咁大只鲍鱼应该点食🤭佢会分开三种煮法。
🌟我觉得下次嚟食都要食返呢只鲍鱼!真系超好食👍🏻推荐🤭
季节海鲜-北寄贝
✰季节海鲜
⚘北寄贝,半煎煮,加咗梅汤、清酒、昆布丝,非常之鲜甜!仲留咗佢条肠比我哋食埋😂口感好似银针粉。
✰甘鲷立鳞烧
⚘立鳞烧呢个煮法好考师傅功架😋 鱼鳞同鱼皮用油炸到劲脆,但系鱼肉好似蒸咁嫩滑。个汁用海胆酱加入鱼汤同埋洋葱丝。超好味🤭
✰清酒煮蚬
⚘师傅用手折咗个好靓嘅锡纸锅仔,加清酒、辣椒、昆布、樱花虾干去煮蚬。呢个菜式会点火😋相机先食📸
日本A4和牛西冷
✰肉品(可自选)
⚘日本佐贺A4和牛西冷
⚘有厚烧/薄烧,油脂丰富,肉质软嫩,黄牛嘅牛味非常香浓🤭
日本A4和牛西冷
⚘师傅整咗大量炸蒜片俾我哋拌住食,厚烧有Wasabi、玫瑰海盐、胡椒做调味料自己点。而薄烧就包住洋葱粒、葱粒等等烧。
⚘伴碟仲有煎冬菇、煎翠玉瓜

✰炒饭
⚘炒饭炒得好靓,粒粒分明😋 而且师傅仲煎咗只流心太阳蛋放喺炒饭上面😆

✰炒野菜
⚘由于我哋饱到晕,直接skip咗个菜唔食唔想嘥嘢🤣
甜品
⚘红桑子+蓝桑子+益力多棉花冰,呢度个棉花冰真系好似台湾𠮶种咁软绵绵!
焦糖多士
⚘焦糖多士,用黄糖嚟煎嘅焦糖多士超好食,超香脆😋 师傅仲表演整拉丝糖丝~ 加埋上去卖相又好靓呀💜

💵2人👩🏻‍🤝‍👩🏼人均$1749

呢个餐嘅肉品系可可以拣日本黑豚肉薄烧/美国牛肉/日本和牛,价钱唔同。
真心高质👍🏻🤭一定要试!
题外话/补充资料: 呢个厨师真系手艺好掂~ 我食咁多次铁板烧, 最满意系今次, 每道菜都好细心讲同埋教我哋点食, 每样都咁好味。而且佢好好倾, 食得好开心
2024-01-27
前菜