2024-12-07
出开嚟荔枝角睇中医,中医话我要食多啲嘢,我哋即时好听话咁去食好西。见到呢间日式烧肉好似好高级咁,一于试试佢。首先我几钟意佢座位啲间隔,每一个卡位都系有屏风,每一张枱都系一个好完美嘅私人空间,啱晒大家去食好西嘅同时谈谈情摸摸酒杯底。我哋叫咗个和牛拼盘,包括有四款牛肉,三款鸡肉,三款猪肉。和牛系四个唔同嘅部位,不过俾啲咩部位你就视乎当日嘅供应量,因为佢嚟到嘅肉类同埋餐牌上面嘅唔一样。今晚我哋食到嘅系和牛下鞍,羽下,芯芯同埋肩三角。我个人觉得最好味嘅系和牛肩三角,佢本身有酱汁腌制过,所以唔使点酱都已经好够味。呢个部位都好腍,肉质好软熟,岩晒我。而第二位就系和牛芯芯,如果肩三角属于好腍嘅话,呢一个芯芯就更加腍,而且佢系厚切,成个嫩嫩嘅口感出晒嚟。而三款猪肉入面,我觉得最好味嘅系五花腩,佢系薄切嘅,所以呢你烧完之后个皮会弹牙得来又脆脆地,最重要系佢个猪味都够出,但系又唔会好油,对于唔钟意食肥嘢嘅我嚟讲,呢个五花腩出奇地好味。而鸡肉方面包括咗鸡胸,鸡腿肉同埋鸡颈肉,我自己就最钟意食鸡颈肉,因为肉质比较弹牙,烧到啱啱好嘅话都好Juicy 㗎。呢个拼盘仲包咗每人一个沙律菜同埋泡菜,俾你食肉食到漏嘅时候
呢个拼盘仲包咗每人一个沙律菜同埋泡菜,俾你食肉食到漏嘅时候可以解下腻,佢个沙律菜啲菜都好新鲜,加埋个沙律醋真系好消滞。
另外我哋叫咗两款海鲜,分别系鱿鱼同埋带子,鱿鱼系成条上好抵食,带子其实佢系两粒字,不过放埋同一个贝壳上面。
个带子就咁放上去烧,都好快熟,所以小心睇住唔好过火。而佢个带子都好鲜甜,拍得住刺身级嘅鲜甜,好少可烧肉店会用咁靓嘅带子嚟烧,所以呢度真系真材实料㗎。
另外令我更加惊喜嘅系佢条鱿鱼,佢条鱿鱼都好甜,控制好火候好烧得太耐,完全一定唔系雪藏味,而系鱿鱼本身嘅甜味,而且佢都好厚肉,呢个价钱嚟讲我觉得都几抵食。
我哋叫咗两杯果汁汽泡酒,分别系士多啤梨西柚同埋橙,士多啤梨嘅话佢就用咗干嘅士多啤梨,如果佢系新鲜嘅话会更加开心。反而系用咗新鲜嘅,所以个杯会更加甜啲Fresh啲。
另外见到佢餐枱上面有一支Sake讲到好犀利,好奇心驱使之下都叫咗一杯嚟试吓。一试真系返唔到转头,佢闻落就似白酒,饮落就系same 沟白酒,佢个果味确实好出,层次都好够,而且冇乜酒精味,真系值得买支叹下。